О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Завдання CIG – зробити свій внесок у створення нового технологічного світу


[Руслан Кривобок]
#11-12 от 25.11.2020

Нові стартапи-переможці

Наш університет створив сприятливі умови для дослідницької активності студентів і викладачів, мотивації студентів, молодих вчених ХПІ до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів. Один із таких прикладів – успішна реалізація програми співпраці з Фондом Черновецького – міжнародною інвестиційною компанією Chernovetskyi Investment Group (CIG).

Співробітництво нашого університету з Першим венчурним інвестиційним Фондом Chernovetskyi Investment Group почалося ще два роки тому. Вперше у 2018–2019 навчальному році в НТУ «ХПІ» була реалізована освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group. Представники компанії ознайомилися з науковими розробками університету і підписали з ним Меморандум про співпрацю. В рамках цієї програми студенти, аспіранти, молоді вчені ХПІ отримують експертну та фінансову підтримку від Chernovetskyi Investment Group. 4 з 16 стартапів отримали фінансову допомогу у розмірі понад 2,5 млн. гривень для створення своїх компаній на базі університету.

В цьому році студенти, аспіранти та співробітники університету презентували 30 стартапів. 16 з них були заслухані експертами з CIG R&D LAB та НТУ «ХПІ». 5 команд пройшли другий етап відбору і будуть розвивати свій проект у програмі CIG R&D LAB 2020/2021 та отримуватимуть фінансову допомогу для розвитку свого стартапу:

 – Генератор озону для знезараження поверхонь та об’єктів від коронавірусної інфекції COVID-19. Автори – керівник проекту Микола Махонін – доцент кафедри «Хімічна техніка та промислова екологія» та Оксана Гетта – аспірант кафедри «Хімічна техніка та промислова екологія», фахівець у роботі з антисептичними засобами.

 – Розробка флуоресцентних барв для малювання на воді. Автори – керівник проекту Віталій Дістанов, професор кафедри органічного синтезу і нанотехнологий та студенти цієї кафедри Влада Васильєва та Віталій Бондарєв. Вираз «вилами по воді писано» не зовсім справедливий. На воді можна малювати. Малювання на воді – технологія яка дозволяє створювати фантастичні яскраві фарби, які ефектно перетікають одна в одну.

 – Оптимізація ідентифікації вантажу на складі за допомогою RFID-технології. Автори – керівник проекту завідувач кафедри підйомно-транспортних машин і обладнання професор Валентин Коваленко та ст. викладач кафедри Іван Варченко, студенти Володимир Алексєєв та Владислав Щит. Метою проекту є створення прототипу складу, що базується на використанні RFID-технології для ідентифікації товарообігу між різними ділянками, а також в зоні прийому/відправки вантажу. Прототип може бути використаний для досліджень швидкості вантажообігу та ідентифікації вантажу на складі, аналізу потенційних вузьких місць, стабільності роботи RFID-технології з матеріалами-провідниками, консультування підприємств щодо ефективності впровадження RFID-технології для ідентифікації вантажу.

 – WELIGHT. Автори – керівник проекту к. т. н. Віталій Галиця (кафедра фізичного виховання) і студенти кафедри промислової та біомедичної електроніки Тетяна Коритченко та Олексій Пелепенко.

WELIGHT – безпровідна передача енергії. Бізнес-проект WeLight (Ві-лайт) реалізує бездротову передачу електричної енергії через вікно, стіну, підлогу, стіл, килими та інші перешкоди. В результаті не треба свердлити вікна, стіни, псувати килими, плитку, паркет, щоб поставити світильник, лампу, рекламну вивіску з підсвіткою за цими перешкодами. Розроблена унікальна технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами. На відміну від конкурентів, які використовують пасивний приймач енергії, політехніки застосовують активний. Частина цієї розробки вже захищена патентом України на винахід.

 – Тонкоплівковий термоелектричний генератор на поверхні тканини для живлення біосенсорів із використанням різниці температур людського тіла і навколишнього середовища. Автори – керівник проекту доцент кафедри «Фізичне матеріалознавство для електроніки та геліоенергетики» Наталія Клочко, аспірант кафедри Дмитро Жадан та студент Максим Шитіков. Автори проекту хочуть створити джерело живлення у вигляді тонкоплівкового термоелектричного генератора (ТЕГ) для мініатюрних біосенсорів на поверхні рукавичок або на шкірі людини у вигляді наліпок або татуювань, які забезпечуватимуть безперервний довгостроковий моніторинг рівня цукру в крові, наявності певних ліків, алкоголю або наркотиків. Основою тонкоплівкового ТЕГ є термоелектричний (ТЕ) текстиль, тобто вкрита тонкою нанокристалічною плівкою йодиду міді (CuI) комерційна бавовняна або поліефірна тканина.

Завдання CIG – зробити свій внесок у створення нового технологічного світу. Ми шукаємо нові проекти, які можуть значно змінити ситуацію в інфраструктурі, сфері охорони здоров’я, аграрному секторі. Ми шукаємо людей, які готові працювати в проектах, які змінюють наше життя. Давайте будувати майбутнє разом!

Руслан Кривобок, заступник завідувача НДЧ НТУ «ХПІ».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет