Завдання CIG – зробити свій внесок у створення нового технологічного світу

[Руслан Кривобок]
#11-12 от 25.11.2020

Нові стартапи-переможці

Наш університет створив сприятливі умови для дослідницької активності студентів і викладачів, мотивації студентів, молодих вчених ХПІ до проведення наукових та інноваційних розробок, отримання навичок комерціалізації ідей і розробок, напрацювання механізмів реалізації інноваційних проектів. Один із таких прикладів – успішна реалізація програми співпраці з Фондом Черновецького – міжнародною інвестиційною компанією Chernovetskyi Investment Group (CIG).

Співробітництво нашого університету з Першим венчурним інвестиційним Фондом Chernovetskyi Investment Group почалося ще два роки тому. Вперше у 2018–2019 навчальному році в НТУ «ХПІ» була реалізована освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group. Представники компанії ознайомилися з науковими розробками університету і підписали з ним Меморандум про співпрацю. В рамках цієї програми студенти, аспіранти, молоді вчені ХПІ отримують експертну та фінансову підтримку від Chernovetskyi Investment Group. 4 з 16 стартапів отримали фінансову допомогу у розмірі понад 2,5 млн. гривень для створення своїх компаній на базі університету.

В цьому році студенти, аспіранти та співробітники університету презентували 30 стартапів. 16 з них були заслухані експертами з CIG R&D LAB та НТУ «ХПІ». 5 команд пройшли другий етап відбору і будуть розвивати свій проект у програмі CIG R&D LAB 2020/2021 та отримуватимуть фінансову допомогу для розвитку свого стартапу:

 – Генератор озону для знезараження поверхонь та об’єктів від коронавірусної інфекції COVID-19. Автори – керівник проекту Микола Махонін – доцент кафедри «Хімічна техніка та промислова екологія» та Оксана Гетта – аспірант кафедри «Хімічна техніка та промислова екологія», фахівець у роботі з антисептичними засобами.

 – Розробка флуоресцентних барв для малювання на воді. Автори – керівник проекту Віталій Дістанов, професор кафедри органічного синтезу і нанотехнологий та студенти цієї кафедри Влада Васильєва та Віталій Бондарєв. Вираз «вилами по воді писано» не зовсім справедливий. На воді можна малювати. Малювання на воді – технологія яка дозволяє створювати фантастичні яскраві фарби, які ефектно перетікають одна в одну.

 – Оптимізація ідентифікації вантажу на складі за допомогою RFID-технології. Автори – керівник проекту завідувач кафедри підйомно-транспортних машин і обладнання професор Валентин Коваленко та ст. викладач кафедри Іван Варченко, студенти Володимир Алексєєв та Владислав Щит. Метою проекту є створення прототипу складу, що базується на використанні RFID-технології для ідентифікації товарообігу між різними ділянками, а також в зоні прийому/відправки вантажу. Прототип може бути використаний для досліджень швидкості вантажообігу та ідентифікації вантажу на складі, аналізу потенційних вузьких місць, стабільності роботи RFID-технології з матеріалами-провідниками, консультування підприємств щодо ефективності впровадження RFID-технології для ідентифікації вантажу.

 – WELIGHT. Автори – керівник проекту к. т. н. Віталій Галиця (кафедра фізичного виховання) і студенти кафедри промислової та біомедичної електроніки Тетяна Коритченко та Олексій Пелепенко.

WELIGHT – безпровідна передача енергії. Бізнес-проект WeLight (Ві-лайт) реалізує бездротову передачу електричної енергії через вікно, стіну, підлогу, стіл, килими та інші перешкоди. В результаті не треба свердлити вікна, стіни, псувати килими, плитку, паркет, щоб поставити світильник, лампу, рекламну вивіску з підсвіткою за цими перешкодами. Розроблена унікальна технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами. На відміну від конкурентів, які використовують пасивний приймач енергії, політехніки застосовують активний. Частина цієї розробки вже захищена патентом України на винахід.

 – Тонкоплівковий термоелектричний генератор на поверхні тканини для живлення біосенсорів із використанням різниці температур людського тіла і навколишнього середовища. Автори – керівник проекту доцент кафедри «Фізичне матеріалознавство для електроніки та геліоенергетики» Наталія Клочко, аспірант кафедри Дмитро Жадан та студент Максим Шитіков. Автори проекту хочуть створити джерело живлення у вигляді тонкоплівкового термоелектричного генератора (ТЕГ) для мініатюрних біосенсорів на поверхні рукавичок або на шкірі людини у вигляді наліпок або татуювань, які забезпечуватимуть безперервний довгостроковий моніторинг рівня цукру в крові, наявності певних ліків, алкоголю або наркотиків. Основою тонкоплівкового ТЕГ є термоелектричний (ТЕ) текстиль, тобто вкрита тонкою нанокристалічною плівкою йодиду міді (CuI) комерційна бавовняна або поліефірна тканина.

Завдання CIG – зробити свій внесок у створення нового технологічного світу. Ми шукаємо нові проекти, які можуть значно змінити ситуацію в інфраструктурі, сфері охорони здоров’я, аграрному секторі. Ми шукаємо людей, які готові працювати в проектах, які змінюють наше життя. Давайте будувати майбутнє разом!

Руслан Кривобок, заступник завідувача НДЧ НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет