О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Професор О. О. Клочко: міцна наука і виробництво, міцна наша Україна!


[Поліна Ніколенко]
#14 от 28.08.2019

У травні 2019 року Премію Кабінету Міністрів одержав Олександр Олександрович Клочко – д. т. н., професор кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів НТУ «ХПІ».

Випускник Краматорського індустріального інституту, інженер-механік, він працював на Краматорському заводі важкого верстатобудування, де встиг подати 365 рацпропозицій, 305 з яких були впроваджені у виробництво.

У 2001 році О. О. Клочко захистив в ХПІ кандидатську дисертацію, отримав вчене звання доцента, викладав у Краматорському індустріальному інституті, Донбаській державній машинобудівній академії, працював на керівних посадах на крупних підприємствах, одночасно займаючись науковою роботою. У 2014 р. у НТУ «ХПІ» Олександр Олександрович захистив докторську дисертацію, у 2015-му отримав вчене звання професора. Він має 193 публікації, у тому числі 8 монографій, 10 авторських свідоцтв та патентів. Керує підготовкою 5 аспірантів (один його здобувач захистив у 2018 р. кандидатську дисертацію), є також науковим консультантом докторської дисертації.

Лауреатом Премії Кабінету Міністрів професор О. О. Клочко став у складі групи відомих вчених і виробничників, яка виконала розробку та впровадження інноваційних технологій під керівництвом ректора ДДМА, лауреата Державної премії України, д. т. н., професора Віктора Дмитровича Ковальова.

«Наша праця, – розповідає професор О. О. Клочко, – спрямована на вдосконалення технологічних основ високошвидкісної зубообробки лезовим інструментом загартованих зубчастих коліс з регламентованими режимами різання при урахуванні диференціальних кутів сковзання, створення високоефективних зубчастих і рейкових передач, трибологічних методів застосування зубчастих передач на основі неньютонівського стану робочої рідини. Ці дослідження проводилися спільно з провідними спеціалістами в галузі машинобудування Академії наук України, ІСТМ, НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського», УІПА, ДДМА. Зараз вчені кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів НТУ «ХПІ» під керівництвом завідувача професора О. А. Пермякова, а також вчені Бєларуського національного технічного університету, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Приазовського державного технічного університету та вчені із США займаються розробками стратегічних напрямків з удосконалення високошвидкісних зубчастих передач на беззносній основі, які мають зменшену шумову характеристику і можуть бути застосовані в оборонній промисловості для забезпечення надійності військової техніки. Ми вдячні ректору, професору Євгену Івановичу Соколу за те, що він вживає всіх заходів до того, щоб вчені університету робили значний вклад у розвиток науки в НТУ «ХПІ»! Ми дотримуємося гасла: міцна наука і виробництво, міцна наша Україна!»

Вітаємо професора О. О. Клочка з почесною нагородою та ювілеєм, який він відзначив 29 травня! Бажаємо Вам, Олександре Олександровичу, міцного здоров’я та нових звершень!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет