О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Наукові школи: місце народження – інфіз


[Доцент В. Овчаренко, заступник декана І факультету з наукової роботи]
#13-14 от 17.05.2005

Професор І.М. Бабаков.

Серед великої кількості відомих наукових шкіл НТУ „ХПІ” важливе місце належить науковим школам з механіки та прикладної математики Інженерно-фізичного факультету.

Вони були засновані в 1930 році видатними вченими – механіками і математиками, членом-кореспондентом АН УССР Наумом Іллічем Ахієзером і професором Іваном Михайловичем Бабаковим. Останній був засновником Фізико-механічного факультету в Харківському механіко-машинобудівному інституті, що отримав всесвітню популярність як Інженерно-фізичний факультет Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”.

За 75-річний період свого розвитку праці цих наукових шкіл одержали широку популярність і визнання. В області термопружності це праці члена-кореспондента АН УССР, професора В.М. Майзеля, який узагальнив фундаментальний принцип взаємності Бетті для нагрітих пружних тіл, створив експериментальні методи в теорії гідромашин. В області досліджень нестаціонарних процесів і динаміки машин це праці академіка А.П. Філіппова і професорів Є.Г. Голоскокова, В.М. Карабана, Л.І. Штейнвольфа. В області реології і методів розрахунку нелінійних процесів деформування просторових тіл і тонких оболонок це праці академіка А.М. Подгорного, професорів А.В. Бурлакова, Г.І. Львова, О.К. Морачковського і Д.В. Бреславського.

В області прикладної математики це фундаментальні праці професора І.М. Глазмана, академіка В.Л. Рвачова, професорів Л.В. Курпи, Ю.В. Міхліна, К.В. Аврамова з теорії аналітичних функцій і операторів, нової теорії R-функцій і її додатків до рішення крайових задач математичної фізики та нелінійної динаміки.

Професор А.П. Філіппов.

Важливе місце в доробку цих наукових шкіл належить прикладним дослідженням для проектування і створення турбомашин, реакторної, авіаційної і ракетно-космічної техніки, електромагнітних механічних та технологічних систем, що відбито в працях професорів С.І. Богомолова, В.О. Жовдака, В.В. Бортового, Ю.В. Батигіна, В.І. Лавінського, Ю.Т. Костенка, В.Б. Гриньова, Е.А. Сімсона та їх у

Професор В.Л. Рвачов.

чнів. Основні результати роботи наукових шкіл Інженерно-фізичного факультету були багаторазово високо оцінені: відзначені в 1984 році Державною премією України в області науки і техніки (академік А.П. Філіппов, член-кор. А.М. Подгорний, професори Є.Г. Голоскоков, А.В. Бурлаков, С.І. Богомолов, Ю.С. Воробйов та інші), в 1999 році Державною премією України в області науки і техніки (професори Ю.Т. Костенко, В.Б. Гриньов, С.І. Богомолов, В.В. Бортовий, Е.А. Сімсон та інші), в 2000 році – Міжнародною премією у Великобританії (професори Х.Альтенбах, О.К. Морачковський, Д.В. Бреславський та доктор К.В. Науменко), медаллю академіка С.П. Корольова за космічні дослідження (професор В.В. Бортовий).

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет