Наукові школи: місце народження – інфіз

[Доцент В. Овчаренко, заступник декана І факультету з наукової роботи]
#13-14 от 17.05.2005

Професор І.М. Бабаков.

Серед великої кількості відомих наукових шкіл НТУ „ХПІ” важливе місце належить науковим школам з механіки та прикладної математики Інженерно-фізичного факультету.

Вони були засновані в 1930 році видатними вченими – механіками і математиками, членом-кореспондентом АН УССР Наумом Іллічем Ахієзером і професором Іваном Михайловичем Бабаковим. Останній був засновником Фізико-механічного факультету в Харківському механіко-машинобудівному інституті, що отримав всесвітню популярність як Інженерно-фізичний факультет Національного технічного університету „Харківський політехнічний інститут”.

За 75-річний період свого розвитку праці цих наукових шкіл одержали широку популярність і визнання. В області термопружності це праці члена-кореспондента АН УССР, професора В.М. Майзеля, який узагальнив фундаментальний принцип взаємності Бетті для нагрітих пружних тіл, створив експериментальні методи в теорії гідромашин. В області досліджень нестаціонарних процесів і динаміки машин це праці академіка А.П. Філіппова і професорів Є.Г. Голоскокова, В.М. Карабана, Л.І. Штейнвольфа. В області реології і методів розрахунку нелінійних процесів деформування просторових тіл і тонких оболонок це праці академіка А.М. Подгорного, професорів А.В. Бурлакова, Г.І. Львова, О.К. Морачковського і Д.В. Бреславського.

В області прикладної математики це фундаментальні праці професора І.М. Глазмана, академіка В.Л. Рвачова, професорів Л.В. Курпи, Ю.В. Міхліна, К.В. Аврамова з теорії аналітичних функцій і операторів, нової теорії R-функцій і її додатків до рішення крайових задач математичної фізики та нелінійної динаміки.

Професор А.П. Філіппов.

Важливе місце в доробку цих наукових шкіл належить прикладним дослідженням для проектування і створення турбомашин, реакторної, авіаційної і ракетно-космічної техніки, електромагнітних механічних та технологічних систем, що відбито в працях професорів С.І. Богомолова, В.О. Жовдака, В.В. Бортового, Ю.В. Батигіна, В.І. Лавінського, Ю.Т. Костенка, В.Б. Гриньова, Е.А. Сімсона та їх у

Професор В.Л. Рвачов.

чнів. Основні результати роботи наукових шкіл Інженерно-фізичного факультету були багаторазово високо оцінені: відзначені в 1984 році Державною премією України в області науки і техніки (академік А.П. Філіппов, член-кор. А.М. Подгорний, професори Є.Г. Голоскоков, А.В. Бурлаков, С.І. Богомолов, Ю.С. Воробйов та інші), в 1999 році Державною премією України в області науки і техніки (професори Ю.Т. Костенко, В.Б. Гриньов, С.І. Богомолов, В.В. Бортовий, Е.А. Сімсон та інші), в 2000 році – Міжнародною премією у Великобританії (професори Х.Альтенбах, О.К. Морачковський, Д.В. Бреславський та доктор К.В. Науменко), медаллю академіка С.П. Корольова за космічні дослідження (професор В.В. Бортовий).

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет