О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Оформлення пенсій


[Н. Левіна]
#4-5 от 25.02.2008

Правовий лікнеп

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія призначається з дня звернення за нею, крім окремих випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку.

Зокрема, відповідно до п. 2 ч. 1 цієї ж статті Закону пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.

У такому ж порядку призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком, якщо вимоги ч. 2 ст. 33 Закону виконано на день установлення інвалідності, і з дня виникнення такого права – якщо вимоги цієї частини ст. 33 Закону виконано в період встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням такої пенсії.

Якщо вимоги ч. 2 ст. 33 цього Закону виконано після призначення пенсії по інвалідності, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, якщо звернення за призначенням пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого права. Пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дати звернення.

Крім того, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, тобто з наступного після звільнення з роботи дня.

Н. Левіна, начальник відділу правової роботи, правової освіти, систематизації законодавства Харківського міського управління юстиції

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет