Оформлення пенсій

[Н. Левіна]
#4-5 от 25.02.2008

Правовий лікнеп

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія призначається з дня звернення за нею, крім окремих випадків, коли пенсія призначається з більш раннього строку.

Зокрема, відповідно до п. 2 ч. 1 цієї ж статті Закону пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності.

У такому ж порядку призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком, якщо вимоги ч. 2 ст. 33 Закону виконано на день установлення інвалідності, і з дня виникнення такого права – якщо вимоги цієї частини ст. 33 Закону виконано в період встановлення інвалідності до дня звернення за призначенням такої пенсії.

Якщо вимоги ч. 2 ст. 33 цього Закону виконано після призначення пенсії по інвалідності, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, якщо звернення за призначенням пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком відбулося не пізніше трьох місяців з дня настання такого права. Пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дати звернення.

Крім того, пенсія по інвалідності в розмірі пенсії за віком призначається з дня настання такого права, тобто з наступного після звільнення з роботи дня.

Н. Левіна, начальник відділу правової роботи, правової освіти, систематизації законодавства Харківського міського управління юстиції

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет