О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Європейські студії в НТУ «ХПІ»


[О. Савченко, доцент кафедри організації виробництва і управління персоналом]
#11-12 от 16.05.2006

«Запровадження європейських студій у систему освіти України – це запорука реалізації політики «європейського вибору».

На знімку: учасники проекту на міжнародному семінарі в НТУ «ХПІ».

Співробітництво з європейськими країнами вимагає спеціалізованих знань, професійного підходу і значних наукових досліджень. Саме на це спрямовані «Європейські студії», які мають дві основні складові: науковий і навчальний. Результатом діяльності у цьому напрямку став проект, у якому приймає участь кафедра організації виробництва та управління персоналом економічного факультету нашого університету.

Підготовка до впровадження спеціалізації «Економіка та менеджмент Європейського співтовариства» розпочалася в 2003 році за фінансової підтримки програми Європейського союзу «Tempus/Tacis». Проект був спрямований на розвиток інституціонального будівництва (зокрема розробка навчальних планів спільно з європейськими університетами), індивідуальної мобільності (організація міжнародних обмінів в галузі освіти), участь у міжнародних та регіональних університетських мережах. Партнерами нашого університету в рамках проекту стали: Університет Пьера Менде Франса, Гренобль, Університет Франш Компте, Безансон (Франція), Університет Помпю Фабра, Барселона (Іспанія), Льєжський Університет, (Бельгія), Савонія Політехніка, Куопіо (Фінляндія), Донецький національний технічний університет та Східно-Український національний університет ім. В.Даля, Луганськ.

Результатом проекту стало відкриття на економічному факультеті нової спеціалізації «Економіка і менеджмент Європейського співтовариства» в рамках спеціальності «Менеджмент організацій». Підготовку фахівців з цього напрямку здійснює кафедра організації виробництва та управління персоналом. Плани підготовки фахівців передбачають набуття знань по веденню бізнесу в Європейських країнах. Студенти вивчають специфіку економічної, менеджерської та правової діяльності в Європі, передбачається поглиблене вивчення іноземної мови. Навчальний план спеціалізації передбачає вивчення європейської економіки та менеджменту, європейської політики, європейського права і європейської соціології. Студенти опановують такі оригінальні в системі вітчизняної економічної освіти дисципліни, як економіка європейських країн, європейське підприємництво, європейська торгівля, економіка європейської інтеграції, економічні відносини України та Європейського союзу, політика європейського ринку праці, європейський стратегічний менеджмент, європейський міжкультурний менеджмент. Фахівці, що володіють такими знаннями, повністю готові до самостійної роботи в ринково розвинутих країнах Європейського Союзу.

Для підвищення викладацької майстерності в рамках проекту було здійснено як викладацькі, так і студентські стажування. Дев’ять провідних викладачів нашого університету пройшли стажування у Європейських університетах-партнерах, студенти мали можливість стажуватися з маркетингу та менеджменту в Фінляндії та Бельгії. Для забезпечення сучасного рівня підготовки готуються методичні матеріали, закуплено обладнання, література, сучасний методичний комплекс для вивчення французької мови.

Одним із суттєвих заходів проекту стало проведення в лютому 2006 року на базі нашого університету міжнародного науково-практичного семінару «Актуальні проблеми міжнародного бізнесу та стратегії міжнародного менеджменту». У програмі семінару взяли участь понад 120 учасників з Харкова, Києва, Донецька, Луганська, Кременчука, що представляли 17 навчальних закладів. У тому числі 9 учасників із зарубіжних країн: Франції, Бельгії, Фінляндії, Німеччини, Угорщини, Швеції.

У рамках семінару працювали такі секції і круглі столи: міжнародний менеджмент в умовах інноваційних перетворень, інтернаціоналізація української економіки і проблеми менеджменту, «Європейські студії» як елемент підготовки сучасних менеджерів, інтеграція української менеджмент освіти в Європейський освітній простір.

Під час роботи семінару були висвітлені актуальні проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку України в умовах глобалізації та світової інтеграції, особливості організації зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного менеджменту підприємств. Були розглянуті сучасні вимоги до бізнес освіти і підготовки фахівців (зокрема економістів-міжнародників, менеджерів ЗЕД).

Значний інтерес викликали доповіді, пов’язані з роллю соціально-корпоративної відповідальності бізнесу, з визначенням привабливості підприємств України для іноземних інвесторів, впровадженням системи управління якістю в процесі інтеграції. Зацікавив досвід використання сучасних методик викладання (PBL) та розвиток партнерств університетів з бізнесом.

Європейські студії, що відбивають аспекти глобалізації, сприяють формуванню нової економіки – економіки знань. І ми вдячні за можливість такої співпраці.

О. Савченко, доцент кафедри організації виробництва і управління персоналом,

Р. Нестеренко, ст. викладач кафедри організації виробництва і управління персоналом

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет