О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Майбутнім курсантам – сучасне знання української мови


[Підполковник Юрій Бобрик, помічник начальника навчального відділу]
#7-8 от 28.03.2006

Майбутнім курсантам – сучасне знання української мови

У липні 2005 року Міністерством оборони України на базі Яворівського загальновійськового полігону був проведений експеримент щодо оцінювання загальноосвітнього рівня і професійної придатності для проходження військової служби в Збройних Силах України кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ). Основна мета експерименту – реалізація конституційних прав кандидатів на рівний доступ до освіти, об’єктивність оцінки випускників загальноосвітніх навчальних закладів, забезпечення прозорості, відкритості та усунення суб’єктивізму під час вступної кампанії. Результати експерименту свого часу широко обговорювались у пресі. Поряд з позитивними відгуками були і критичні зауваження, та, в цілому, підсумки експерименту визнані успішними. З урахуванням отриманих результатів керівництвом Міністерства оборони України було прийнято рішення про його переведення у практичну площину.

У листопаді 2005 року, згідно з розпорядженням Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони України, у кожному військовому навчальному закладі були створені робочі групи для розробки тестових завдань для проведення оцінювання знань кандидатів на навчання. На підставі позитивних відгуків про роботу педагогічних працівників НТУ «ХПІ» у складі об’єднаної приймальної комісії 2005 року, саме Харківський інститут танкових військ НТУ «ХПІ» був призначений відповідальним за розробку тестів і критеріїв оцінювання з української мови і, за дорученням ректора НТУ «ХПІ», професора Л.Л. Товажнянського, ця робота була покладена на колектив кафедри української і російської мов та прикладної лінгвістики НТУ «ХПІ» під керівництвом доктора філологічних наук, професора В.В. Дубичинського.

Протягом трьох місяців робочою групою був проведений великій обсяг робіт. Були вивчені, обговорені та узагальнені варіанти всіх тестових завдань, що надійшли з інших вузів України, відпрацьована та обґрунтована єдина методика та критерії оцінювання кандидатів на навчання у 2006 році, а також розроблена структура тестових завдань з української мови. І колектив кафедри з честю справився зі своєю місією. Багато зробили в цьому напрямку заступники завідувача кафедри української і російської мов та прикладної лінгвістики НТУ «ХПІ» доцент Л.В. Васенко і кандидат історичних наук С.М. Чернявська, старший викладач цієї ж кафедри, кандидат філологічних наук Т.В. Михайлова.

Підсумком проведеної роботи став науково-практичний семінар з обговорення тестових завдань для проведення вступних випробувань з української мови для вступу у 2006 році у військові вузи України, який відбувся 15 лютого 2006 року на базі Харківського гвардійського інституту танкових військ НТУ «ХПІ». В роботі семінару взяли участь представники Військового інституту Національного університету «Львівська політехніка», Військово-інженерного інституту Подільського державного аграрно-технічного університету, Полтавського військового інституту зв’язку, Житомирського військового інституту радіоелектроніки, Севастопольського військово-морського інституту, а також начальник Харківського гвардійського інституту танкових військ НТУ «ХПІ», генерал-майор А.М. Сиротенко, проректор з навчально-методичної роботи Харківського Національного технічного університету «ХПІ», професор Г.І. Гринь, начальник управління науково-методичного забезпечення освітньої діяльності – заступник начальника науково-методичного центру військової освіти Міністерства оборони України полковник І.В. Тхоржевський.

Представник Департаменту військової освіти та науки Міністерства оборони полковник І.В. Тхоржевський доповів про підсумки експерименту, який проводився Міністерством оборони у 2005 році на базі Яворівського полігону щодо вступу у вищі військові заклади Збройних Сил України. У своєму виступі він звернув увагу на позитивні і негативні сторони експерименту, а також подякував присутнім за роботу у період вступної кампанії 2005 року. Особливу подяку за цю роботу виступаючий висловив професору В.В. Дубичинському та виконуючому обов’язки завідувача кафедри педагогіки та психології НТУ «ХПІ», кандидату філологічних наук, професору В.В. Бондаренку. Саме їх погляди на методику тестування з української мови були визнані актуальними під час минулорічної вступної кампанії.

Голова робочої групи з розробки тестових завдань з української мови професор В.В. Дубичинський виступив з аналізом проведення тестування з української мови в 2005 році та визначив завдання, що стоять перед членами предметної комісії в цьому році. Заступник завідувача кафедри української і російської мов та прикладної лінгвістики НТУ «ХПІ», член робочої групи зі складання тестових завдань, доцент Л.В. Васенко запропонувала структуру завдання для проведення вступних випробувань з української мови у 2006 році. Детально були розглянуті розділи тесту, його структура та складність завдань. В обговоренні взяли активну участь всі учасники семінару. Не всі питання були прийняті, так би мовити, «з ходу». Деякі з них викликали багато розходжень, але ретельна робота, що була проведена колективом кафедри української і російської мов та прикладної лінгвістики НТУ «ХПІ», дала свої плоди – надані пропозиції були продумані, а висновки – обґрунтовані; і, по закінченні дискусії, саме харківський зразок тестового завдання з української мови одноголосно був прийнятий, як пілотний варіант.

У заключному слові представник Департаменту військової освіти та науки полковник І.В. Тхоржевський підвів підсумки роботи семінару, відзначив його якісну організацію і висловив подяку за підготовку до семінару та плідну роботу всіх членів робочих груп з розробки тестових завдань. Але на цьому зустріч не закінчилась. Учасники семінару відвідали музей ХІТВ, де ознайомились з історією нашого інституту, а після спільного обіду було організовано екскурсію пам’ятними місцями Харкова та відвідання концерту інтернаціональної пісні з нагоди відзначення річниці виводу військ з Афганістану.

Підполковник Юрій Бобрик, помічник начальника навчального відділу

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет