О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Президент України в НТУ «ХПІ»


#7-8 от 28.03.2006

Традиційна виставка «Наука Харківщини – 2006», на якій демонструються досягнення харківських вузів, НДІ та їх впровадження в промисловість, працювала з 14 по 18 березня в спортивному комплексі нашого університету. Однією з найзмістовніших на ній була експозиція НТУ «ХПІ», у якій було представлено понад 60 розробок. Важливою подією, що відбулася 17 березня, було відвідання виставки Президентом України Віктором Ющенком у рамках його візиту до Харкова.

Він зацікавився багатьма розробками політехніків, що становлять загальнодержавну цінність. Серед них, наприклад, нове сімейство двигунів – танкових, тракторних, автомобільних – створених у співпраці Харківського конструкторського бюро з двигунобудування та НТУ «ХПІ». Ці розробки входять до Державної програми відродження двигунобудування, головними виконавцями якої є наукові установи та підприємства Харківщини.

Президент з великою увагою поставився до пояснень, що їх давав ректор НТУ «ХПІ», професор Л.Л. Товажнянський щодо таких експонатів, як технологія Rapid prototyping (кафедра «Інтегровані технології в машинобудуванні»), пластинчасті теплообмінники, понад 3500 яких уже протягом 10 років працюють у різних містах України; технологія термоінтенсифікації процесу видобутку нафти (кафедра «Інтегровані технології, процеси і апарати»). Науково-технічні основи захисту авіаційної і ракетної техніки від руйнівних дій і дестабілізуючих впливів електромагнітних факторів природного та штучного походження (НДПКІ «Молнія»), що стали підставою для присудження Державної премії України за 2004 рік, – ці та інші експонати оглянув Президент.

На знімках: Президента зустрічає ректор НТУ «ХПІ» Л.Л. Товажнянський. Він передав Віктору Андрійовичу від імені зацікавлених наукових організацій та підприємств проект Указу про створення Національної комісії з питань державного контролю за інформацією щодо індикативних показників загального енергетичного балансу та житлово-комунального господарства України. Ректор також попрохав у Президента підтримки щодо прийняття Закону про електромагнітну безпеку держави, проект якого розроблено в НТУ «ХПІ» з ініціативи Харківської обласної держадміністрації. Передав ректор Президентові й матеріали наукових розробок вчених нашого університету в галузі адміністративно-територіальної реформи.

На знімках справа: біля стендів, де експонуються розробки для машинобудівної галузі (вгорі). Сувенір на згадку про Харків, подарований Президентові політехніками, виготовлений за допомогою нових інтегрованих технологій у машинобудуванні.

Фото Володимира Русиновського.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет