О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Про економічну теорію


[С. Архієрєєв, О. Демьохіна, Н. Решетняк, Т. Рябова, Н. Шибаєва, М. Шипілова]
#30 от 29.12.2005

Найважливішим завданням економічної теорії було й залишається вивчення найбільш загальних закономірностей функціонування економічних систем. Під економічною системою, як безліччю взаємозалежних елементів, що утворюють стійку єдність і мають інтегральні властивості, мається на увазі й окреме домогосподарство, і фірма, і національна економіка, й світове господарство. Не можна зводити економічну теорію тільки до вивчення ринкової економіки, механізму її функціонування й розвитку. Зараз особливої актуальності набувають проблеми теорії й практики постіндустріального (інформаційного) суспільства. І не тільки перехід провідних країн світу від індустріальної до постіндустріальної стадії цивілізації, але й конкретні форми й методи поєднання індустріального й постіндустріального типів розвитку застосування як індустріальних, так і постіндустріальних (інформаційних) технологій. Приклади поєднання таких форм та методів демонструє перехідна економіка, в тому числі й економіка України.

Стан економіки впливає на всіх людей. Не дивно, що економічні проблеми займають провідне місце в політичних дебатах. Популярність кожного уряду росте під час економічного підйому й знижується під час спаду. Економічна політика стає одним з найважливіших критеріїв під час обговорення кандидатур у передвиборний період, а економічна ситуація в країні впливає на результати виборів. Разом із тим, економічна теорія допомагає вдосконалити економічну політику. Відомо, що економічна політика може впливати на економіку – як у позитивний, так і в негативний бік. Економічна історія дає приклади того, як дії уряду сприяли виходу національної економіки із кризи, і навпаки, як неправильний вибір інструментів державного регулювання економіки не дозволяв вирішити економічні проблеми, що з’явилися. Економічна теорія може оцінити й спрогнозувати наслідки різних курсів економічної політики. Вона допомагає визначити варіанти й шляхи рішення економічних проблем.

Сучасна економічна теорія являє собою сукупність економічних наук і дисциплін (політекономія, мікроекономіка, макроекономіка, історія економіки й економічних вчень), які в єдності характеризують економічне життя суспільства. Сучасний розвиток ставить нові завдання, характер яких зовсім не схожий на попередні, і вимагає нестандартних відповідей і теоретичного мислення. У цих умовах змістовне й моральне навантаження на економічну теорію і її носіїв істотно зростає.

Економічна теорія потрібна не тільки політикам і вченим, а й рядовим громадянам. Знання основ економічної теорії дає можливість виробляти економічну стратегію підприємств у конкретних соціально-економічних умовах; допомагає індивідам оцінювати й аналізувати економічні процеси, що відбуваються в країні, прогнозувати їхній подальший розвиток і приймати рішення щодо власного економічного поводження.

Матеріали підготували С. Архієрєєв, О. Демьохіна, Н. Решетняк, Т. Рябова, Н. Шибаєва, М. Шипілова

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет