Про економічну теорію

[С. Архієрєєв, О. Демьохіна, Н. Решетняк, Т. Рябова, Н. Шибаєва, М. Шипілова]
#30 от 29.12.2005

Найважливішим завданням економічної теорії було й залишається вивчення найбільш загальних закономірностей функціонування економічних систем. Під економічною системою, як безліччю взаємозалежних елементів, що утворюють стійку єдність і мають інтегральні властивості, мається на увазі й окреме домогосподарство, і фірма, і національна економіка, й світове господарство. Не можна зводити економічну теорію тільки до вивчення ринкової економіки, механізму її функціонування й розвитку. Зараз особливої актуальності набувають проблеми теорії й практики постіндустріального (інформаційного) суспільства. І не тільки перехід провідних країн світу від індустріальної до постіндустріальної стадії цивілізації, але й конкретні форми й методи поєднання індустріального й постіндустріального типів розвитку застосування як індустріальних, так і постіндустріальних (інформаційних) технологій. Приклади поєднання таких форм та методів демонструє перехідна економіка, в тому числі й економіка України.

Стан економіки впливає на всіх людей. Не дивно, що економічні проблеми займають провідне місце в політичних дебатах. Популярність кожного уряду росте під час економічного підйому й знижується під час спаду. Економічна політика стає одним з найважливіших критеріїв під час обговорення кандидатур у передвиборний період, а економічна ситуація в країні впливає на результати виборів. Разом із тим, економічна теорія допомагає вдосконалити економічну політику. Відомо, що економічна політика може впливати на економіку – як у позитивний, так і в негативний бік. Економічна історія дає приклади того, як дії уряду сприяли виходу національної економіки із кризи, і навпаки, як неправильний вибір інструментів державного регулювання економіки не дозволяв вирішити економічні проблеми, що з’явилися. Економічна теорія може оцінити й спрогнозувати наслідки різних курсів економічної політики. Вона допомагає визначити варіанти й шляхи рішення економічних проблем.

Сучасна економічна теорія являє собою сукупність економічних наук і дисциплін (політекономія, мікроекономіка, макроекономіка, історія економіки й економічних вчень), які в єдності характеризують економічне життя суспільства. Сучасний розвиток ставить нові завдання, характер яких зовсім не схожий на попередні, і вимагає нестандартних відповідей і теоретичного мислення. У цих умовах змістовне й моральне навантаження на економічну теорію і її носіїв істотно зростає.

Економічна теорія потрібна не тільки політикам і вченим, а й рядовим громадянам. Знання основ економічної теорії дає можливість виробляти економічну стратегію підприємств у конкретних соціально-економічних умовах; допомагає індивідам оцінювати й аналізувати економічні процеси, що відбуваються в країні, прогнозувати їхній подальший розвиток і приймати рішення щодо власного економічного поводження.

Матеріали підготували С. Архієрєєв, О. Демьохіна, Н. Решетняк, Т. Рябова, Н. Шибаєва, М. Шипілова

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет