О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Вища школа України – її проблеми і завдання


#26 от 15.11.2005

Регіональна нарада Міністерства освіти і науки в НТУ „ХПІ”

На знімку: ректор Л.Л. Товажнянський зустрічає (зліва направо) Міністра освіти і науки України С.М. Ніколаєнка, заступника голови Харківської облдержадміністрації В.П. Третецького і начальника управління освіти Л.О. Бєлову. Знімки В. Русиновського

31 жовтня наш університет приймав гостей з шести областей України: Харківської. Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Полтавської, Сумської – ректорів і проректорів вузів ІІІ ІV рівнів акредитації, заступників голів обласних держадміністрацій та ін. Це були учасники регіональної наради-семінару, яку проводило Міністерство освіти і науки України. У нараді брали участь Міністр С.М. Ніколаєнко, його заступник М.Ф. Степко, відповідальні працівники міністерства. Перша регіональна нарада з питань входження до Болонського процесу відбулася в Києві, третю і останню з цього приводу заплановано провести в Одесі. У порядку денному Харківської зустрічі головними теж були конкретні і невідкладні завдання українських вузів, які стоять перед ними в процесі приєднання до європейського освітнього простору після того, як у травні була підписана відповідна угода.

Робоча група Міністерства, у складі якої працював і наш ректор, професор Л.Л. Товажнянський, виробила низку документів, які були запропоновані для розгляду і обговорення учасникам наради. Міністр закликав ректорів уважно вивчити ці документи і внести свої пропозиції. Він підкреслив, що проводячи реформи, слід уникнути поспіху, будь-яких помилок, а для цього міністерство хоче обов’язково врахувати думку керівників українських вузів, більшість яких є досвідченими, висококваліфікованими людьми, що багато зробили для вітчизняної освіти.

у залі засідань

Виступ Міністра С.М. Ніколаєнка був присвячений основним тенденціям розвитку вищої школи України, її проблемам і завданням. Серед них – забезпечення доступності якісної освіти для громадян країни, розширення прав університетів (готується відповідний Указ Президента), піднесення до належного рівня постаті викладача, поглиблення демократії у вузах (ухвала колективу буде вирішальною при виборах і призначенні ректора), розвиток студентського самоврядування і т. ін.

Від імені робочої групи Міністерства освіти і науки України з доповіддю виступив ректор НТУ „ХПІ”, професор Л.Л. Товажнянський. Він представив пропозиції НТУУ „КПІ” та НТУ „ХПІ” щодо переліків спеціальностей і кваліфікацій відповідно до вимог Болонського процесу.

Велика увага і у виступі Міністра, і в доповіді ректора НТУ „ХПІ” приділялася конкретизації підготовки бакалаврів і магістрів, пристосування її напрямків до потреб власного ринку (бакалаври). Особливо наголошувалося на тому, що існуюча система освіти не руйнується, метою є лише узгодження її з європейськими нормами.

виступає Міністр

Виступ заступника Міністра М.Ф. Степка був присвячений багатьом організаційним моментам сучасного етапу діяльності вищих навчальних закладів України і регіонів, запрошених на нараду. Її учасники жваво й зацікавлено обговорювали питання запропонованого порядку денного, і, повернувшись на місця, працюють над документами наради з тим, щоб скоординовано провадити в своїх вузах роботу, спрямовану на входження до Болонського процесу, яке президент України Віктор Ющенко назвав вагомим першим кроком до приєднання України до Європейського Союзу.

 

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет