Вища школа України – її проблеми і завдання

#26 от 15.11.2005

Регіональна нарада Міністерства освіти і науки в НТУ „ХПІ”

На знімку: ректор Л.Л. Товажнянський зустрічає (зліва направо) Міністра освіти і науки України С.М. Ніколаєнка, заступника голови Харківської облдержадміністрації В.П. Третецького і начальника управління освіти Л.О. Бєлову. Знімки В. Русиновського

31 жовтня наш університет приймав гостей з шести областей України: Харківської. Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Полтавської, Сумської – ректорів і проректорів вузів ІІІ ІV рівнів акредитації, заступників голів обласних держадміністрацій та ін. Це були учасники регіональної наради-семінару, яку проводило Міністерство освіти і науки України. У нараді брали участь Міністр С.М. Ніколаєнко, його заступник М.Ф. Степко, відповідальні працівники міністерства. Перша регіональна нарада з питань входження до Болонського процесу відбулася в Києві, третю і останню з цього приводу заплановано провести в Одесі. У порядку денному Харківської зустрічі головними теж були конкретні і невідкладні завдання українських вузів, які стоять перед ними в процесі приєднання до європейського освітнього простору після того, як у травні була підписана відповідна угода.

Робоча група Міністерства, у складі якої працював і наш ректор, професор Л.Л. Товажнянський, виробила низку документів, які були запропоновані для розгляду і обговорення учасникам наради. Міністр закликав ректорів уважно вивчити ці документи і внести свої пропозиції. Він підкреслив, що проводячи реформи, слід уникнути поспіху, будь-яких помилок, а для цього міністерство хоче обов’язково врахувати думку керівників українських вузів, більшість яких є досвідченими, висококваліфікованими людьми, що багато зробили для вітчизняної освіти.

у залі засідань

Виступ Міністра С.М. Ніколаєнка був присвячений основним тенденціям розвитку вищої школи України, її проблемам і завданням. Серед них – забезпечення доступності якісної освіти для громадян країни, розширення прав університетів (готується відповідний Указ Президента), піднесення до належного рівня постаті викладача, поглиблення демократії у вузах (ухвала колективу буде вирішальною при виборах і призначенні ректора), розвиток студентського самоврядування і т. ін.

Від імені робочої групи Міністерства освіти і науки України з доповіддю виступив ректор НТУ „ХПІ”, професор Л.Л. Товажнянський. Він представив пропозиції НТУУ „КПІ” та НТУ „ХПІ” щодо переліків спеціальностей і кваліфікацій відповідно до вимог Болонського процесу.

Велика увага і у виступі Міністра, і в доповіді ректора НТУ „ХПІ” приділялася конкретизації підготовки бакалаврів і магістрів, пристосування її напрямків до потреб власного ринку (бакалаври). Особливо наголошувалося на тому, що існуюча система освіти не руйнується, метою є лише узгодження її з європейськими нормами.

виступає Міністр

Виступ заступника Міністра М.Ф. Степка був присвячений багатьом організаційним моментам сучасного етапу діяльності вищих навчальних закладів України і регіонів, запрошених на нараду. Її учасники жваво й зацікавлено обговорювали питання запропонованого порядку денного, і, повернувшись на місця, працюють над документами наради з тим, щоб скоординовано провадити в своїх вузах роботу, спрямовану на входження до Болонського процесу, яке президент України Віктор Ющенко назвав вагомим першим кроком до приєднання України до Європейського Союзу.

 

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет