Лідери Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

[Володимир Мілих, завідувач кафедри електричних машин]
#12 от 14.09.2021

Студенти кафедри електричних машин у 2021 році, як і в попередні роки, є лідерами в НТУ «ХПІ» за кількістю перемог у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт. Вони здобули дванадцять перемог у Кременчуці, Харкові, Одесі, Кам’янському, Кривому Розі.

Політехніки брали участь у шести конкурсах, які проходили в режимі відео-конференцій у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського (КрНУ), Харківському національному автомобільно-дорожньому університеті (ХНАДУ), Одеському національному морському університеті (ОНМУ), Дніпровському державному технічному університеті (ДДТУ, м. Кам’янське) та Криворізькому національному університеті (КНУ).

Їх наукові роботи представлені у галузях «Електричні машини і апарати» (КрНУ), «Автомобільний транспорт», секція «Автомобільна електроніка» (ХНАДУ), «Суднобудування та водний транспорт», секції «Електрообладнання та автоматика суден» та «Електричні установки в галузі суднобудування та водного транспорту» (ОНМУ), «Електротехніка та електромеханіка», секція «Електроенергетичні системи» (ДДТУ), «Гірництво», секція «Гірнича електромеханіка» (КНУ) та за спеціальністю «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» (КрНУ).

Цей перелік свідчить про широту наукових інтересів студентів кафедри та їх керівників, а також про те, що електричні машини потрібні усюди: на землі і під землею, на сухопутних і морських шляхах, в електроенергетичних системах тощо.

За результатами роботи конкурсних комісій, до яких входили й представники НТУ «ХПІ» – професор В.В. Шевченко, доцент А.В. Єгоров та ст. викладач Л.В. Шилкова, найкращі студенти нашої кафедри посіли дванадцять призових місць, а саме: вісім перших та по два других і третіх.

І місце та дипломи першого ступеня отримали: Михайло Тимін (Е-Н219а) (двічі) з науковими роботами «Аналіз електромагнітних характеристик індуктора обертового магнітного поля технологічного призначення при постійності струму в режимі навантаження» та «Cтрумовий контроль заповнення феромагнітними елементами робочої камери технологічного індуктора магнітного поля» – керівник професор Володимир Мілих; Віталій Профатілов (Е-Н219а) «Порівняльний аналіз матеріалів осердя статора генератора гібридної силової установки для електрохода» – доцент Андрій Маслєнніков; Владислав Катешко (Е-217а) «Дослідження нестаціонарного нагріву двигуна з поперечним магнітним потоком» – доцент Андрій Єгоров; Олександр Москаленко (Е-217а) «Пошук оптимального розміру постійних магнітів для генератора з поперечним магнітним полем з дисковими ротором» – доцент Олексій Дунєв; Олена Свєшнікова (Е-218са) «Дослідження характеристик асинхронного генератора при автономній роботі» – доцент Олена Юр’єва; Андрій Осипов (Е-218са) «Стан і перспективи використання трансформаторів з високотемпературними надпровідниковими обмотками» – професор Валентина Шевченко; Олександр Нагорний (Е-218а) «Аналіз показників надійності тягового електрообладнання» – ст. викладач Лариса Шилкова.

ІІ місце та дипломи другого ступеня вибороли: Андрій Сербін (Е-219са) «Дослідження конструкцій електричних генераторів транспортних засобів для створення гібридної силової установки електрохода» – доцент Андрій Маслєнніков; Владислав Катешко (Е-217а) «Аналіз впливу конструктивних особливостей двигуна з поперечним магнітним потоком на його тепловий стан» – доцент Андрій Єгоров.

ІІІ місце та дипломи третього ступеня здобули: Аліна Ляхова (Е-218са) «Дослідження теплового стану електричної машини з поперечним магнітним потоком» – доцент Андрій Єгоров; Павло Безсонов (Е-219са) «Аналіз способів передачі неспіввісного обертання ДРК» – доцент Віктор Шайда.

Окремо виділимо Міжнародний конкурс студентських наукових робіт за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», який відбувся 5 червня на базі КрНУ імені Михайла Остроградського. У ньому взяли участь студенти з України, Польщі, Китаю, Ірану, Грузії, Індії, Франції, Словаччини та Латвії. 36 студентів з 19 закладів вищої освіти зробили доповіді на підсумковій конференції. Саме тут Михайло Тимін отримав свій другий диплом І ступеня, причому з 7 робіт такого рангу його робота за рейтингом посіла 2 місце. І з урахуванням попередніх років, він став п’ятикратним переможцем у студентських наукових конкурсах!

З 2008 року кафедра веде загальний рахунок студентським перемогам, і на сьогодні це 93 призових місця: 43 – перших, 30 – других та 20 – третіх. А динаміка перемог за останні 5 років виглядає таким чином: 8-14-15-9-12, тобто кафедра електричних машин стала справжнім лідером серед кафедр НТУ «ХПІ» за кількістю студентських нагород у наукових конкурсах.

Вітаємо переможців та їх керівників і бажаємо творчої наснаги та перемог, які збагатять скарбницю Політеху! Висловлюємо подяку ст. викладачці Ларисі Шилковій за вагомий внесок у підготовку студентів до участі у конкурсах.

На знімку: студенти-переможці та їх наукові керівники.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет