Переможці 4 сезону

[Доцент Руслан Кривобок]
#12 от 14.09.2021

Співробітництво нашого університету з Першим венчурним інвестиційним Фондом Chernovetskyi Investment Group почалося ще два роки тому. Вперше у 2018–2019 навчальному році в НТУ «ХПІ» була реалізована освітня стипендіальна програма CIG R&D Lab цієї інвестиційної компанії (куратор програми – заступник завідувача науково-дослідної частини Р.В. Кривобок).

У четвертому сезоні CIG R&D LAB від ХПІ брали участь більше тридцяти стартап-проектів, що є найбільшим досягненням нашого університету серед ЗВО. З числа учасників цієї програми було відібрано п’ять кращих. Протягом року команди харківських політехніків працювали з менторами, експертами та стипендіальною підтримкою Фонду над такими стартапами:

Opty team – генератор озону для знезараження поверхонь і об’єктів від коронавірусної інфекції COVID-19 (автори: студент навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки кафедри промислової та біомедичної електроніки Роман Переходько, аспірантка кафедри хімічної техніки та промислової екології Оксана Гетта. Керівник проекту – старший викладач кафедри промислової та біомедичної електроніки Микола Махонін).

WeLight – бездротова технологія передачі енергії на великі відстані з малими втратами (автори: студенти навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки кафедри промислової та біомедичної електроніки Олексій Пилипенко та Тетяна Коритченко. Науковий керівник – інженер-дослідник кафедри фізичного виховання Віталій Галиця).

FloatyColor – флуоресцентні фарби для малювання на воді (автори: студенти навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Віталій Бондарєв і Влада Васильєва. Науковий керівник – доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Віталій Дістанов).

4W | RFID Open LAB – оптимізація ідентифікації вантажу на складі за допомогою RFID-технології (автори: студент навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Володимир Алексєєв, доценти кафедри підйомно-транспортних машин і устаткування Іван Варченко і Всеволод Стрижак. Науковий керівник – завідувач кафедри підйомно-транспортних машин і устаткування Валентин Коваленко).

WearTEG – тонкоплівковий термоелектричний генератор на поверхні тканини для живлення біосенсорів із використанням різниці температур людського тіла і навколишнього середовища (автори: студент та аспірант навчально-наукового інженерно-фізичного інституту кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Владислав Чорний і Дмитро Жадан. Науковий керівник – доцент кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Наталія Клочко).

24 червня в НТУ «ХПІ» відбувся захист проектів із використанням програми Zoom. Під час фінальних пітчів студенти демонстрували короткі презентаційні відео своїх проектів, розповідали про розробки і відповідали на запитання членів комісії. До складу експертної комісії увійшли представники НТУ «ХПІ» та компанії CIG.

Рішенням журі переможцями були визнані два актуальних стартап-проекти – WeLight і Opty team, їх команди отримають фінансові інвестиції – по 250 тис. грн. кожна.

«Кожен студент є особистістю. І якраз фонд дозволяє розкрити ці можливості, показати високий рівень підготовки, яку вони отримують. Тут є ідея, можливість і величезна підтримка, за що, безумовно, велика подяка фонду і всім представникам програми, які працюють з нашими студентами. Для нас це дуже важливо!», – зазначив проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор Андрій Марченко.

Член експертного журі, заступник директора навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Андрій Маслєнніков: «Всі проекти мають великий потенціал, вони живі. Їх потрібно розвивати далі. Тому запрошую всіх взяти участь у наступних сезонах!».

Ментор команд Вадим Роговський зазначив, що виграє на ринку той, хто вміє швидко перевіряти, змінюватися і йти вперед: «Важливо вміти швидко і дешево перевіряти свої бізнес гіпотези. Саме ця навичка відрізняє успішного підприємця… Пам’ятай, що ти перший інвестор у свій проект. Ти інвестуєш у нього свій час, мізки і гроші».

Планується дати старт п’ятому сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab 2021/2022. Запрошуємо всіх бажаючих взяти у ньому участь!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет