«Дякую НТУ «ХПІ» за розвиток таких міжнародних програм!»

[Денис Мешков, Ганна Притиченко]
#6 от 26.03.2021

Сьогодні ми хотіли б поділитися з читачами емоціями студента НТУ «ХПІ», який за сприяння німецького освітнього центру нашого університету отримав річну стипендію на навчання в австрійському університеті прикладних наук Carinthia University of Applied Sciences (CUAS).

«Всім привіт! Мене звуть Роман Давидюк, і я студент третього курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини». На початку минулого року в німецькому освітньому центрі НТУ «ХПІ» я дізнався про конкурс на участь у стипендіальній програмі Ernst Mach Grant. Програмою передбачена виплата стипендії в розмірі 1050 євро щомісяця протягом одного року навчання! Співробітники німецького центру, включаючи лектора OeAD Фабіо Санда, надали мені всебічну підтримку при заповненні документів та при взаємодії з австрійським посольством. Зараз після одного семестру навчання в Карінтії я хотів би розповісти вам про свій досвід навчання і життя в Австрії.

Університет прикладних наук CUAS – це навчальний комплекс з декількома кампусами в різних містах округу Карінтія. Мій кампус знаходиться в місті Філлах. Процес навчання проходив у двох формах: спочатку, в жовтні, у нас була гібридна система навчання. Тобто можна було як приходити в університет, так і слухати лекції онлайн. Це було можливо до листопада, потім ввели жорсткий карантин, і все навчання перейшло на дистанційну форму. Навчання в моєму випадку проходило англійською, що дало можливість значно підвищити мій рівень знання мови.

Всі наші заняття були дуже добре сплановані і спрямовані на отримання конкретних навичок і досвіду, які потім знадобляться в роботі. Цікаво також, що в CUAS немає чіткого розмежування між лекціями і практиками. Більшість уроків включали в себе як теоретичну, так і практичну частини, тому завжди було цікаво дізнаватися про нові теми і про те, як ми будемо застосовувати знання на практиці. Самі уроки тривали, як мінімум, 2,5 години. Деякі лекції досягали й 5 годин, та через те, що вони були інтерактивними і цікавими, час минав швидко, і не виникало відчуття нудьги.

Я живу в студентському гуртожитку. Мені дуже подобається іноді з іншими студентами виходити на прогулянки або їздити в поїздки по Австрії. За минулий семестр я побував кілька разів у Відні, Зальцбурзі, Лінці, Клагенфурті. У Австрії багато красивих озер і місць для відпочинку. Мені також пощастило спробувати свої сили у лижному спорті. Австрія – країна Альп, і тому цей вид спорту тут дуже популярний, і люди з дитинства вчаться спускатися з гір на лижах.

Незважаючи на запроваджений карантин, я можу з упевненістю сказати, що мій досвід вийшов дуже позитивним, мені дуже подобається вчитися і вивчати багато нового, знайомиться зі студентами та викладачами з усього світу, подорожувати і відпочивати в компанії нових друзів! Я хотів би подякувати німецькому освітньому центру за надану можливість і підтримку, а також НТУ «ХПІ» за наявність і розвиток таких міжнародних програм!»

Спілкувалися Денис Мешков, Ганна Притиченко, німецький освітній центр НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет