Чемпіон України Кирило Солоха

[Ігор Гаєвий]
#6 от 26.03.2021

Нещодавно на чемпіонаті України зі спортивного самбо серед юніорів, який відбувся у Харкові, двоє студентів харківського Політеху Мирослава Савченко (СГТ-118б) та Кирило Солоха (КІТ-520б) завоювали право виступити у травні на чемпіонаті Європи на Кіпрі. Про спортивні досягнення Мирослави ми вже писали («Політехнік», №4, 2020 р.), сьогодні ж познайомимо наших читачів з майстром спорту з боротьби самбо, триразовим чемпіоном України, срібним призером першості Європи серед юнаків, чемпіоном міжнародних турнірів Кирилом Солохою (на знімку в центрі).

Боротьбою самбо хлопець займається з 6 років. На килим його привела мама та побажала сину обов’язково стати чемпіоном. У традиційному турнірі на призи ректора НТУ «ХПІ» Кирило взяв участь ще у 9 класі. На той час його тренером був Заслужений майстер спорту України Руслан Задворний. Саме тоді викладач кафедри фізвиховання нашого університету, тренер з боротьби самбо Ірина Ляшуга розгледіла в Кирилі майбутнього переможця.

«Я побачила у хлопця велику жагу стати кращим, яку він показував щорічно на турнірах, – говорить Ірина Юріївна. – Саме після одного з цих турнірів я запропонувала йому вступати до харківського Політеху. Адже ХПІ – це бренд, краща освіта, сучасні технології та лабораторії, прекрасна науково-технічна бібліотека та чудова борцівська зала, де є все необхідне для вдосконалення та покращення спортивного результату».

Кирило вступив на кафедру інформаційно-вимірювальних технологій і систем, як колись це зробила і його тренер з боротьби. Першу свою сесію він склав «автоматом», що зайвий раз підтверджує наполегливість та працелюбність хлопця. «Група, в якій я навчаюсь, невеличка, всього 5 чоловік, – розповідає Кирило. – В іншій групі навчається мій колишній однокласник Ярослав Подецький, з яким ми дружимо вже багато років. Прекрасні викладачі, керівництво деканату та ректорат завжди підтримують спортсменів та йдуть їм назустріч. Незважаючи на щільний графік тренувань та виступів на змаганнях, я встигаю засвоїти матеріал на лекціях. Дуже сподобалися лекції куратора нашої групи, старшого викладача Михайла Вікторовича Трохіна «Вступ до спеціальності».

Зараз я тренуюсь разом з хлопцями та дівчатами, які у майбутньому теж хотіли би вступити до ХПІ. Впевнений, що харківський Політех їх не розчарує!».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет