О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Випускники кафедри: нам є чим пишатися!


[Олексій Дунєв, доцент кафедри, к. т. н.]
#1-2 от 08.02.2021

Кафедра «Електричні машини» готує фахівців широкого профілю з розрахунку, проектування, ремонту, налагодження та експлуатації електричних машин, а також технології їх виготовлення для промислового призначення і побутової техніки.

Кафедрою підготовлено близько 3000 інженерів для України та СРСР і понад 110 – для країн Європи, Азії, Африки і Південної Америки.

До сторіччя кафедри В. І. Мілих, О. Ю. Юр’євою та мною написано книгу «Кафедра «Електричні машини»: історія, події, люди», п’ятий розділ якої присвячений видатним випускникам. Про деяких із них уже писали у ювілейних виданнях нашого університету, про інших – вперше. Є роки, де видатних випускників ми не знайшли, а є випуски, коли з групи студентів троє або більше ставали головними інженерами, начальниками лабораторій, завідувачами кафедр.

Перший випуск кафедри електричних машин відбувся у 1924 році. Випускниками того року були Григорій Ісайович Штурман, який за шість років стане другим завідувачем кафедри; Микола Іванович Борисенко – майбутній головний інженер Харківського електромеханічного заводу (ХЕМЗ) та голова Комітету з енергетики та електроніки СРСР. Випускники кафедри ставали керівниками високого рангу, професорами, лауреатами Державних премій СРСР та України.

Однією з визначних виявилася група ЕМБ-16б 1972 року випуску, де навчалися майбутні професори – наш завідувач кафедри Володимир Мілих та декан факультету бізнесу і фінансів Олександр Гаврись. Анатолій Мірошниченко та Ірина Гаєвська захистили кандидатські дисертації та стали доцентами кафедри електричних машин, Сергій Мілих і Ольга Ільчакова працювали на інженерних посадах нашої кафедри, а Леонід Кузьменко, захистивши кандидатську дисертацію на рідній кафедрі, працював викладачем кафедри теоретичних основ електротехніки, а потім – на кафедрі економічного аналізу та обліку.

Визначним був і мій випуск 2009 року. Разом зі мною стали викладачами нашої кафедри Дмитро Потоцький та Андрій Єгоров. Дмитро Хохлов став завідувачем сектору ДП «Завод «Електроважмаш», а тепер працює фахівцем із супроводу договорів та виготовлення обладнання Duglas Alliance Ltd (Велика Британія). А ще з нами захищав диплом заочник Василь Григорович Бондаренко – генеральний директор ПАТ «Електромашина».

Напередодні 100-річчя кафедри електричних машин нинішні випускники продемонстрували високі професійні знання та навички, яких вони набули впродовж п’яти з половиною років наполегливого навчання. Кафедра електричних машин пишається усіма своїми випускниками та чекає зустрічі із новими – майбутніми професіоналами своєї справи!

Відзначимо, що Євген Близнюк та Павло Вакулик останніми отримали диплом з відзнакою, адже з січня «червоні» дипломи в Україні були відмінені.

Олексій Дунєв, доцент кафедри, к. т. н.

Випускники ювілейного року. На фото зліва направо (верхній ряд): Євген Близнюк, Павло Вакулик, Євгеній Морозов, Данило Хлібишин, Олександр Першин, Іван Оніка. Нижній ряд: члени екзаменаційної комісії – доцент А. В. Єгоров, голова комісії д. т. н. О. М. Петренко, зав. кафедри В. І. Мілих, доцент В. П. Шайда.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет