Випускники кафедри: нам є чим пишатися!

[Олексій Дунєв, доцент кафедри, к. т. н.]
#1-2 от 08.02.2021

Кафедра «Електричні машини» готує фахівців широкого профілю з розрахунку, проектування, ремонту, налагодження та експлуатації електричних машин, а також технології їх виготовлення для промислового призначення і побутової техніки.

Кафедрою підготовлено близько 3000 інженерів для України та СРСР і понад 110 – для країн Європи, Азії, Африки і Південної Америки.

До сторіччя кафедри В. І. Мілих, О. Ю. Юр’євою та мною написано книгу «Кафедра «Електричні машини»: історія, події, люди», п’ятий розділ якої присвячений видатним випускникам. Про деяких із них уже писали у ювілейних виданнях нашого університету, про інших – вперше. Є роки, де видатних випускників ми не знайшли, а є випуски, коли з групи студентів троє або більше ставали головними інженерами, начальниками лабораторій, завідувачами кафедр.

Перший випуск кафедри електричних машин відбувся у 1924 році. Випускниками того року були Григорій Ісайович Штурман, який за шість років стане другим завідувачем кафедри; Микола Іванович Борисенко – майбутній головний інженер Харківського електромеханічного заводу (ХЕМЗ) та голова Комітету з енергетики та електроніки СРСР. Випускники кафедри ставали керівниками високого рангу, професорами, лауреатами Державних премій СРСР та України.

Однією з визначних виявилася група ЕМБ-16б 1972 року випуску, де навчалися майбутні професори – наш завідувач кафедри Володимир Мілих та декан факультету бізнесу і фінансів Олександр Гаврись. Анатолій Мірошниченко та Ірина Гаєвська захистили кандидатські дисертації та стали доцентами кафедри електричних машин, Сергій Мілих і Ольга Ільчакова працювали на інженерних посадах нашої кафедри, а Леонід Кузьменко, захистивши кандидатську дисертацію на рідній кафедрі, працював викладачем кафедри теоретичних основ електротехніки, а потім – на кафедрі економічного аналізу та обліку.

Визначним був і мій випуск 2009 року. Разом зі мною стали викладачами нашої кафедри Дмитро Потоцький та Андрій Єгоров. Дмитро Хохлов став завідувачем сектору ДП «Завод «Електроважмаш», а тепер працює фахівцем із супроводу договорів та виготовлення обладнання Duglas Alliance Ltd (Велика Британія). А ще з нами захищав диплом заочник Василь Григорович Бондаренко – генеральний директор ПАТ «Електромашина».

Напередодні 100-річчя кафедри електричних машин нинішні випускники продемонстрували високі професійні знання та навички, яких вони набули впродовж п’яти з половиною років наполегливого навчання. Кафедра електричних машин пишається усіма своїми випускниками та чекає зустрічі із новими – майбутніми професіоналами своєї справи!

Відзначимо, що Євген Близнюк та Павло Вакулик останніми отримали диплом з відзнакою, адже з січня «червоні» дипломи в Україні були відмінені.

Олексій Дунєв, доцент кафедри, к. т. н.

Випускники ювілейного року. На фото зліва направо (верхній ряд): Євген Близнюк, Павло Вакулик, Євгеній Морозов, Данило Хлібишин, Олександр Першин, Іван Оніка. Нижній ряд: члени екзаменаційної комісії – доцент А. В. Єгоров, голова комісії д. т. н. О. М. Петренко, зав. кафедри В. І. Мілих, доцент В. П. Шайда.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет