О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Столітня історія: від першого до сьомого завідувача


[Професор Володимир Мілих]
#1-2 от 08.02.2021

21 січня 1921 року в Харківському технологічному інституті відкрився електротехнічний факультет, першим деканом якого став професор Павло Петрович Копняєв. Цього ж дня створено і кафедру електричних машин, її також очолив П. П. Копняєв.

Спочатку вона розташувалась у фізичному корпусі, та Павло Петрович мріяв про окремий корпус електротехнічного профілю. І 1930 року відкрився електротехнічний корпус, на першому поверсі котрого й дотепер розташовується кафедра електричних машин.

Історію нашої кафедри за сторіччя існування умовно можна поділити на сім періодів, коли завідувачами були Павло Петрович Копняєв (1921–1930 рр.), Григорій Ісайович Штурман (1930–1933 і 1945–1950 рр.), Олександр Олександрович Скоморохов (1933–1941 рр.), Іван Сергійович Рогачов (1950–1970 рр.), Василь Олександрович Яковенко (1970–1989 рр.), Микола Олександрович Осташевський (1989–2004 р.р.) і Володимир Іванович Мілих (з 2004 р. і дотепер).

Ювілей кафедри – прекрасна нагода, щоб згадати попередників, віддати шану вченим, які закладали підвалини нашої науки. «Кафедра «Електричні машини»: історія, події, люди (до 100-річчя кафедри). Історичний огляд» – це видання підготували випускники кафедри, а нині її викладачі В. І. Мілих, О. Ю. Юр’єва і О. О. Дунєв. З книги читач дізнається багато цікавого про кафедру електричних машин, приміщення, які вона займає, навчальний процес, про етапи розвитку і становлення, наукову діяльність та ділові зв’язки, про цікаві події в житті кафедри і, звичайно ж, про нелегкий шлях студента від абітурієнта до випускника. У книзі також представлена галерея видатних випускників кафедри. Книга добре проілюстрована, має формат А4 і обсяг 180 сторінок.

Історія кафедри електричних машин НТУ «ХПІ» нерозривно пов’язана з історією факультету, інституту, університету, країни. Ми, викладачі і науковці, які працюють сьогодні, продовжуємо традиції попередників, доповнюємо історію кафедри і нагадуємо наш девіз: електричні машини: генератори і двигуни – це серця та мускули техносфери!

Професор Володимир Мілих, завідувач кафедри електричних машин, д. т. н.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет