Столітня історія: від першого до сьомого завідувача

[Професор Володимир Мілих]
#1-2 от 08.02.2021

21 січня 1921 року в Харківському технологічному інституті відкрився електротехнічний факультет, першим деканом якого став професор Павло Петрович Копняєв. Цього ж дня створено і кафедру електричних машин, її також очолив П. П. Копняєв.

Спочатку вона розташувалась у фізичному корпусі, та Павло Петрович мріяв про окремий корпус електротехнічного профілю. І 1930 року відкрився електротехнічний корпус, на першому поверсі котрого й дотепер розташовується кафедра електричних машин.

Історію нашої кафедри за сторіччя існування умовно можна поділити на сім періодів, коли завідувачами були Павло Петрович Копняєв (1921–1930 рр.), Григорій Ісайович Штурман (1930–1933 і 1945–1950 рр.), Олександр Олександрович Скоморохов (1933–1941 рр.), Іван Сергійович Рогачов (1950–1970 рр.), Василь Олександрович Яковенко (1970–1989 рр.), Микола Олександрович Осташевський (1989–2004 р.р.) і Володимир Іванович Мілих (з 2004 р. і дотепер).

Ювілей кафедри – прекрасна нагода, щоб згадати попередників, віддати шану вченим, які закладали підвалини нашої науки. «Кафедра «Електричні машини»: історія, події, люди (до 100-річчя кафедри). Історичний огляд» – це видання підготували випускники кафедри, а нині її викладачі В. І. Мілих, О. Ю. Юр’єва і О. О. Дунєв. З книги читач дізнається багато цікавого про кафедру електричних машин, приміщення, які вона займає, навчальний процес, про етапи розвитку і становлення, наукову діяльність та ділові зв’язки, про цікаві події в житті кафедри і, звичайно ж, про нелегкий шлях студента від абітурієнта до випускника. У книзі також представлена галерея видатних випускників кафедри. Книга добре проілюстрована, має формат А4 і обсяг 180 сторінок.

Історія кафедри електричних машин НТУ «ХПІ» нерозривно пов’язана з історією факультету, інституту, університету, країни. Ми, викладачі і науковці, які працюють сьогодні, продовжуємо традиції попередників, доповнюємо історію кафедри і нагадуємо наш девіз: електричні машини: генератори і двигуни – це серця та мускули техносфери!

Професор Володимир Мілих, завідувач кафедри електричних машин, д. т. н.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет