О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Місце зустрічі – «Політехнік»


[Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ»]
#1-2 от 08.02.2021

Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ», член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор.

День її народження – 1 січня, перший випуск газети ХПІ вийшов саме цього дня 1951 року. І з того часу «Політехнік» був і є надійним літописцем історії нашого університету, чиє 135-річчя ми щойно відзначили. В «доінтернетську» епоху газета протягом десятиліть була єдиним засобом комунікації в нашому великому навчальному закладі і сьогодні являє собою яскраву палітру життя НТУ «ХПІ», багатого на видатні події та видатні особистості.

Пишучи історію нашого університету, вона має свою історію – від обсягу в дві шпальти формату А3 і накладу в 300 екземплярів до випусків з 8 шпальт і накладу 3–5 тис. екземплярів. Робили газету редактори Юрій Садовничий, Лєніна Бєлякова, Зоя Капустіна, Світлана Землянська, випускали у власній друкарні ХПІ, де був колись набір вручну і лінотипи (це зараз уже важко уявити). З’являлися нові журналісти, нові технічні засоби – сьогодні електронні – та сучасний офсетний друк. Газета – живий, мінливий організм, постійні в ньому лише увага до нового, до людей – героїв нашого часу, непідробний інтерес до своєї справи, до колективу політехніків.

Навчання і наукові дослідження, вдосконалення змісту освіти і створення передових технологій, перемоги викладачів і студентів у конкурсах різного рівня, ініціатива студентів і їх духовний розвиток, інтеграція до європейського і світового освітнього простору, міжнародні наукові форуми на базі НТУ «ХПІ», оновлення змісту освіти, вирішення вченими невідкладних завдань виробництва, цільова підготовка фахівців на замовлення підприємств і фірм, спорт і культурне життя вузу – все розмаїття бурхливого життя НТУ «ХПІ» відбивається на шпальтах «Політехніка».

Журналісти всіх поколінь, що працювали і працюють у нашій газеті, передають у своїх публікаціях особливу атмосферу патріотизму, непідробного колективізму, щирості в стосунках і, звичайно ж, розвиток потужного, в першу чергу людського, потенціалу нашого університету. Ми, люди старшого покоління – викладачі й професори, керівники кафедр і інститутів – пам’ятаємо свої зустрічі з газетою, ще коли були студентами. Життєвий шлях, професійне зростання багатьох із нас можна прослідкувати за публікаціями в «Політехніку», який щиро й доброзичливо пише про людей, їх перемоги й досягнення в науці, у навчанні нових поколінь студентів.

Газета робить свій внесок у розвиток і укріплення позитивного іміджу ХПІ як в Україні, так і за її межами. Творчий потенціал журналістів газети, як і завжди, спрямований на популяризацію численних здобутків нашого університету.

Разом із колективом редакції газету створюють самі політехніки – викладачі й студенти, автори багатьох публікацій. Вважаю, що в діяльності і наших журналістів, і всього колективу університету, чиїм органом є газета, є ще значні резерви: на її шпальтах має бути більше конструктивних діалогів, вона мусить стати посередником у обговоренні і вирішенні важливих проблем сьогодення в усіх сферах нашої діяльності.

З нагоди 70-річчя газету «Політехнік» секретаріат Національної спілки журналістів України нагородив Почесною грамотою «за вагомий вклад у розвиток вищої освіти України та української журналістики». Щиро вітаю колектив редакції, її суспільних кореспондентів, усіх політехніків з ювілеєм нашої газети і бажаю їй багатьох читачів і дописувачів, нових горизонтів!

Однією з найяскравіших подій 2016 року у нашому університеті був візит першого космонавта незалежної України (1997 р.), генерал-майора Військово-повітряних сил України, Героя України, кандидата технічних наук Леоніда Каденюка, приурочений до святкування 55-ї річниці першого польоту людини в космос. «Політехнік» №1 від 27.01.2017 р. Газета присвятила кілька спецвипусків внескові науковців НТУ «ХПІ» у розвиток ракетно-космічної галузі України.
Фото історичне: 80-і роки ХХ століття. Перший ряд – редакція газети університету: Зоя Капустіна, Галина Комаргіна, головний редактор Леніна Бєлякова та Світлана Землянська. У другому ряду – активісти, студентські кореспонденти Тетяна Близнюк та Наталя Зубар.
На фото сучасному – журналісти прес-служби НТУ «ХПІ» та газети «Політехнік» Аліна Косухіна, Поліна Ніколенко, Ігор Гаєвий, Світлана Землянська, Валентин Ковшик, Олена Розова. Фото Валерія Таємницького.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет