О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Коли в спеціальності ідеально поєднуються наука й мистецтво


[Марина Абрамчук]
#13-14 от 23.12.2020

Стипендіат Верховної Ради України, переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт (3 місце за напрямком «Дизайн архітектурного середовища»), студентка четвертого курсу Соф’я Вєтвицька (ХТ-117в) – дівчина енергійна і захоплена, яка впевнено крокує до власної мрії. А мріє вона про роботу на великому підприємстві з виготовлення листового скла на території України.

 – Я родом з Дніпра, змалечку у мене був інтерес до хімії, шкільна вчителька Галина Рябуха відкрила для мене цей дивовижний світ, і малювання. І в дорослому житті мені дуже хотілося б пов’язати ці захоплення. Спеціальність з декоративного скла, кераміки, емалей – ідеальне поєднання науки і мистецтва – я знайшла в НТУ «ХПІ». Славні традиції, що зберігаються тут протягом 135 років, захоплені своєю справою викладачі, які прагнуть поділитися знаннями з молодим поколінням, Палац студенів і Спорткомплекс, що допомагають творчо розкритися і загартувати тіло і дух. Зараз я навчаюся на четвертому курсі і жодного разу не пошкодувала про свій вибір.

Затвердження іменної стипендії Верховної Ради України для мене – це підтвердження того, що я правильно обрала свій шлях! Це моє перше досягнення, не дивлячись на те, що я не отримала у справі вибору професії підтримки з боку сім’ї, адже батьки мріяли, щоб я пішла шляхом мого батька – в юриспруденцію. Та це сповна компенсували викладачі і співробітники кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей: Людмила Щукіна, Галина Шабанова, Вікторія Тараненкова, Олена Федоренко, Ярослав Пітак та їх колеги. Я вдячна їм за ставлення до студентів – з повагою та розумінням, за їх бажання працювати в такі складні часи, за прагнення допомогти.

Дуже приємно працювати з корифеями кафедри, навчатися, переймати їх досвід. Людмила Лазарівна Брагіна – науковець зі світовим ім’ям, її роботи знають у багатьох країнах, поважають колеги з університетів і коледжів зарубіжжя. Робота «Декороване скло як елемент дизайну в будівництві» для конкурсу виконувалася саме під її керівництвом. І це був творчий процес, я вивчала способи виготовлення декоративного скла і бачила результати своєї праці не на папері.

Соф’я Вєтвицька із захватом розповідає про свої захоплення, особливо про малювання, якому приділяє багато часу (дівчина закінчила на «відмінно» художню школу), і про допомогу тваринам у притулках. Чуйна і любляча, з відкритим серцем, вона завжди готова допомогти, і я радію і пишаюся з того, що такі прекрасні молоді люди – упевнені в собі і у власних силах, наполегливі і спраглі до знань – навчаються у ХПІ, примножують його здобутки і продовжують традиції. Під закінчення нашої зустрічі Соф’я побажала усім веселих новорічних свят!

Студенти, будьте чуйними і ставтеся з повагою один до одного та до братів наших менших. Навчайтеся старанно і впевнено крокуйте до мети, незважаючи ні на що! Здійснення мрій, політехніки!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет