О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Якщо бажаєш присвятити науці своє життя»


#13-14 от 23.12.2020

Серед 123 молодих вчених українських закладів вищої освіти, яким призначена стипендія Кабінету Міністрів України, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова і доцент кафедри передачі електричної енергії Дмитро Данильченко (на знімку). Вони стали також переможцями III обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини».

«Якщо бажаєш присвятити науці своє життя»

Життєвий шлях. Як важливо не «прогальмувати» на його старті, вже в перші десятиріччя визначитися з метою і наполегливо прямувати до неї. Можна з впевненістю сказати, що це вдалося нашому герою. Дмитро Данильченко, закінчивши в 2012 році Запорізький національний технічний університет, згодом став харківським політехніком. Вже в 2018 році тут захистив дисертацію на тему «Захист ліній електропередавання з захищеними проводами від прямих ударів блискавки» (науковий керівник професор С. Ю. Шевченко). Коло наукових досліджень доцента кафедри передачі електричної енергії Дмитра Данильченка органічно поєднується з одним із з провідних напрямів досліджень кафедри впродовж багатьох років – захистом електричних ліній від перенапруг. Він займається розробками математичних моделей для дослідження захисту електричних мереж, будівель та споруд від перенапруг; експериментальних моделей для досліджень ураження прямими ударами блискавки об’єктів електроенергетики; засобів врахування втрат електричної енергії в ізоляційних конструкціях електричних мереж та ін. 3 його наукові статті включено до наукометричної бази Scopus, як викладач, він прагне передавати свої знання, найновішу наукову інформацію студентам, володіє як державною, так і іноземною мовами.

Актуальними науковими проблемами, над якими працює сам, Дмитро Олексійович зумів зацікавити студентів, на кафедрі «Передача електричної енергії» вони об’єднані в студентське наукове товариство «Eleсtrolium», де мають змогу брати участь у наукових дослідженнях, реалізовувати власні проекти. Один із менторів цього товариства – доцент Дмитро Данильченко, під його керівництвом студент групи ЕН-118в Валерій Обухов виконав роботу «Моніторинг розподілу напруженості електричного поля біля тіла опори і падіння напруги по довжині гірлянди ізоляторів лінії понадвисокої напруги за допомогою БПЛА» і став призером у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

На запитання редакції відносно його покликання, Дмитро Данильченко відповів: «На мою думку сьогодні наукою займаються ті люди, які мають бажання та хист до цього, це як хобі, якому бажаєш присвятити своє життя. В нашому університеті ми відчуваємо намагання керівництва допомогти молодим науковцям, проте не вся молодь затримується, і залишаються дійсно «фанати» свої справи».

Від редакції можемо додати, що таких в НТУ «ХПІ» немало, про що свідчать численні нагороди молодим вченим, якими держава щороку їх відзначає.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет