Ксенія Мінакова: молодий науковець, викладач, переможець

[Богдан Стисло, голова Ради молодих науковців НТУ «ХПІ»]
#13-14 от 23.12.2020

Ксенія Мінакова – доцент кафедри фізики, виконує обов’язки голови ради молодих науковців інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ». Вона з легкістю поєднує наукову, викладацьку, організаційну та профорієнтаційну роботу. Ксенія постійно підвищує свою викладацьку майстерність, зокрема, переймаючи досвід у закордонних колег. Вона є членом Міжнародного оптичного товариства (OSA) та Міжнародного товариства з оптики та фотоніки (SPIE). Саме за її ініціативи та під безпосереднім керівництвом молоді науковці-політехніки організували та провели XVI Міжнародну конференцію з практичної науки «Hands-on Science». Захід об’єднав популяризаторів науки і STEM-освіти світового рівня (США, Велика Британія, Уругвай, Гана, Чеська Республіка, Португалія). Сьогодні наш університет має суттєві напрацювання в напрямку популяризації STEM-освіти серед школярів: науково-популяризаційні проекти, які стали вже для нас традиційними – «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «Science is Fun!», «Вулична Фізика» та Hands-on-Science. Без перебільшення можна сказати: засновником цього напрямку стала саме Ксенія.

Її наукові здобутки також неодноразово відзначалися як у нашому університеті, так і загальнодержавними конкурсами. Ксенія Мінакова є лауреатом іменної стипендії Харківської обласної держадміністрації імені К. Д. Синельникова в галузі фізики і астрономії для молодих вчених. Лише цього року вона здобула перше місце в конкурсах «Кращий молодий науковець НТУ «ХПІ», «Найкращий молодий науковець Харківщини» та стала стипендіатом Кабінету Міністрів України! Ксенія із задоволенням долучається до рецензування наукових статей, в тому числі, в Міжнародних журналах, є редактором науково-популярного онлайн журналу.

Вона шанобливо ставиться до студентів, намагаючись простими словами та з залученням конкретних життєвих прикладів пояснити лекційний матеріал зі своєї дисципліни – фізики; із задоволенням долучається до керування науковими роботами Малої академії наук.

Тож, із впевненістю можу сказати, що Ксенія Мінакова – одна з найактивніших молодих науковців нашого університету!

Богдан Стисло, голова Ради молодих науковців НТУ «ХПІ», доцент кафедри промислової та біомедичної електроніки.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет