О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Разом укріплюємо обороноздатність нашої України


[Дмитро Волонцевич, завідувач кафедри ІТС КГМ ім. О.О Морозова,]
#13-14 от 23.12.2020

Харківський Політех з моменту свого створення одразу став науковим осередком для промисловості не тільки Харківського регіону, а й країни в цілому. Зокрема, ще з передвоєнних років науковці Політеху брали активну участь в укріпленні обороноздатності своєї країни. Так був створений вже відомий у цілому світі харківський Танкоград, формування якого закінчилося організацією нашої кафедри колісних та гусеничних машин у 1972 році.

З того моменту кафедра, яка нині називається кафедрою інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова, підтримує найтісніші зв’язки з провідними підприємствами танкобудівної галузі: з ДП «ХКБМ ім. О. О. Морозова» і ДП «Завод імені В. О. Малишева». Так безперервно підтримується дія «Договору про співробітництво між НТУ «ХПІ» і Державним підприємством «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова». І одним з основних, крім підготовки студентських кадрів, у цьому договорі є розділ про наукову співпрацю, що передбачає і спільні науково-дослідні роботи, і підготовку кадрів вищої кваліфікації через аспірантуру і докторантуру університету.

У межах цього співробітництва 18 червня 2020 року достроково на четвертому році аспірантури НТУ «ХПІ» була захищена дисертаційна робота доктора філософії за спеціальністю 255 «Озброєння і військова техніка» директором ДП «ХКБМ ім. О. О. Морозова» Яковом Михайловичем Мормилом. Дисертація, присвячена підвищенню тактико-технічних характеристик українського бронетранспортера БТР-4, стала гідним продовженням тієї роботи, за яку Я. М. Мормило ще на посаді головного конструктора своєї організації став у 2015 році лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.

У зв’язку з цим, я, як завідувач кафедри інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин ім. О. О. Морозова і науковий керівник колишнього аспіранта, а тепер доктора філософії Якова Михайловича Мормила, бажаю йому міцного здоров’я, творчої та менеджерської наснаги і великих перемог разом із нами на шляху укріплення обороноздатності нашої України!

Дмитро Волонцевич, завідувач кафедри ІТС КГМ ім. О.О Морозова, д. т. н., професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет