О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

З новим роком, Політехнічний!


[Марина Абрамчук]
#13-14 от 23.12.2020

Завершується рік, кожен із нас підводить підсумки, і маємо надію, що попри складну ситуацію і безліч викликів, що кидає нам час, 2020-й був сповнений приємних подій, приніс свої здобутки і перемоги. Для Олени Миколаївни Нікуліної рік дійсно став визначним – вона захистила докторську дисертацію «Методи, моделі та інформаційна технологія оптимізації управління складними динамічними системами (на прикладі енергоблоку АЕС)». Цю глибоку і цікаву тему Олена Миколаївна почала вивчати ще студенткою, тож докторська – результат багаторічної праці. І цей шлях вона пройшла разом із науковим керівником – прекрасною людиною, професором Валерієм Петровичем Северином.

 – Це актуальне дослідження важливе для української енергетики, адже спрямоване воно на вивчення і розробку інформаційних технологій оптимізації управління складними динамічними системами, якими є реактори АЕС. Така оптимізація підвищує надійність, точність та якість управління енергоблоку.

Мої дослідження проводились у рамках ініціативних науково-дослідних робіт МОН України на кафедрі радіоелектроніки за темою «Розробка методів і алгоритмів багатоцільової оптимізації радіоелектронних та автоматичних систем», де я була керівником, та на кафедрі системного аналізу та інформаційно-аналітичних технологій за темами «Розробка математичних моделей систем автоматичного управління енергоблоку АЕС для аналізу маневреності енергоблоку» і «Розвиток методів багатокритеріального аналізу та синтезу систем автоматичного керування енергетичними процесами», де я була відповідальним виконавцем.

Взагалі моє життя пов’язане із Політехом. Мій батько Микола Кузьмич Бубнов закінчив ХПІ в 1974 році за фахом «прикладна фізика». Диплом ХПІ з цієї ж спеціальності у 2001-му отримав мій брат Ігор, який навчався на кафедрі радіоелектроніки. Зараз він – кандидат фіз.-мат. наук і працює в НДІ радіоастрономії, а також викладає в університеті ім. В. Н. Каразіна. Я ж закінчила Політех у 2002 за спеціальністю «Прикладна математика» кафедри системного аналізу і управління. А згодом, у 2009 році, мене запросив на кафедру радіоелектроніки завідувач професор Ігор Феліксович Домнін, як гаранта нової спеціальності – спеціалізовані комп’ютерні системи. Саме тут я й захистила свою докторську. З жовтня кафедру очолює Наталія Олексіївна Кузьменко, і я бажаю їй успіхів, сил і удачі!

У вересні я перейшла працювати на кафедру програмної інженерії та інформаційних технологій управління за запрошенням завідувача професора Михайла Дмитровича Годлевського. Це рішення було нелегким, але я вірю, що усе на краще.

Також 2020-й був визначним для моєї родини – династія продовжується, і ХПІ радо відкрив двері третьому поколінню політехніків! Мій племінник Антон Бубнов (золотий медаліст і кращий учень школи «Обдарованість» 2019–2020 навчального року) вступив на кафедру комп’ютерної математики та аналізу даних (завідувач професор Л. М. Любчик). Антон обрав прикладну математику, і мені дуже приємно, адже це моя спеціальність.

Напередодні Нового року дуже хочеться сподіватися на краще. Ми переможемо пандемію. На жаль, цей рік забрав у нас багатьох хороших і близьких людей.

А плани на 2021-й грандіозні: отримати вчене звання професора. Також я плекаю надію, що старша донька Ірина Нікуліна, учениця 11 класу, продовжить династію політехніків, а мій брат захистить докторську.

І я бажаю усім, і собі особисто, щоб наші мрії здійснилися! З новим роком, Політехнічний!

Розмовляла Марина Абрамчук.

На знімку: Олена Миколаївна Нікуліна та професор Валерій Петрович Северин.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет