О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нових відкриттів та звершень!


#13-14 от 23.12.2020

28 грудня виповнюється 60 років завідувачу кафедри «Теорія і системи автоматизованого проектування механізмів і машин», професору, доктору технічних наук Миколі Анатолійовичу Ткачуку. Випускник ХПІ (1983), він 1993 року очолив кафедру«Теорія механізмів, машин та роботів», з того часу плідно продовжує і творчо розвиває традиції наукових шкіл харківських політехніків у галузі прикладної механіки. М. А. Ткачук є співавтором понад 370 наукових праць, 6 винаходів, 6 монографій, підручників та навчальних посібників. Як науковий керівник підготував 22 кандидата технічних наук, був науковим консультантом 1 докторської дисертації.

Професор М. А. Ткачук – один із провідних фахівців України в області комп’ютерного моделювання механічних систем. За його участю в НТУ «ХПІ» створено унікальний дослідницький комп’ютерний кластер «Політехнік-125», науково-дослідний центр «Тензор» з комп’ютерних методів проектування та дослідження складних та надскладних механічних систем. Ювіляр є відповідальним редактором Вісника НТУ «ХПІ», серія «Машинознавство та САПР», працює в редакціях двох журналів. Очолює оргкомітет щорічної Міжнародної науково-технічної конференції «Проблеми якості і довговічності зубчастих передач та механічного приводу». Член трьох спеціалізованих рад з захисту докторських та кандидатських дисертацій. Його трудова діяльність відзначена Грамотою Верховної Ради України, подякою та грамотою голови Харківської обласної державної адміністрації.

Микола Анатолійович має двох синів, професійна діяльність яких пов’язана з нашим університетом. Антон Ткачук, наслідуючи батька, обрав для себе спеціальність «Динаміка та міцність машин» в НТУ «ХПІ». Він працює в Штутгартському університеті (Німеччина), запрошений на позицію доцента на інженерно-фізичному факультеті Карлстадського університету (Швеція). Старший син, Микола Ткачук, закінчив докторантуру в НТУ «ХПІ», захистив дисертацію та має ступінь доктора технічних наук, працює в нашому університеті як науковий співробітник, відзначений премією Президента України для молодих науковців.

Невтомна діяльність викладача і дослідника, широкий світогляд і блискучі організаторські здібності – запорука професійного успіху Миколи Анатолійовича Ткачука. Студенти і колеги відзначають його високий професіоналізм, активну життєву позицію, чуйність, почуття гумору, добре і шанобливе ставлення до людей.

Дирекція ННІ МІТ та колектив кафедри ТММ і САПР бажають ювіляру доброго здоров’я, щастя, добробуту, відкриттів та звершень, благополуччя, невичерпного оптимізму і невпинного руху вперед!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет