Натхнення та творчого довголіття!

#13-14 от 23.12.2020

16 листопада виповнилося 80 років видатному вченому, фахівцю в галузі техніки високих напруг та великих імпульсних струмів, лауреату Державної премії України, старшому науковому співробітнику НДПКІ «Молнія» Ю. С. Немченку.

Юрій Семенович закінчив ХПІ у 1962 році за спеціальністю «Ізоляційна та кабельна техніка» і розпочав трудовий шлях в науково-дослідній лабораторії ТВН і ПТ, яка переросла згодом у Науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Молнія» НТУ «ХПІ». У часи СРСР під керівництвом та за безпосередньої участі Ю. С. Немченка розроблено понад 100 варіантів унікальних первинних перетворювачів сильних імпульсних електричних і магнітних полів, великих струмів і високих напруг наносекундного та мікросекундного діапазонів. Відмінна особливість цих перетворювачів – технічна простота і унікальна надійність, що забезпечує їх довговічність і працездатність.

Розробленими в НДПКІ «Молнія» засобами вимірювальної техніки оснащені практично всі спеціалізовані випробувальні центри України і країн СНД, у тому числі унікальні, найбільші в Європі і Азії високовольтні установки: «Сплав», «ЕФЕС», «Квант» і «ГІНТ-12-30». Особливо слід відзначити створення універсального багатоканального вимірювального комплексу «ІУ-Сіть-1М».

Зараз Ю. С. Немченко керує роботами з випробувань бортового обладнання літаків, його досягнення відзначені багатьма державними нагородами, в тому числі Державною премією України в галузі науки і техніки.

Від щирого серця вітаємо Юрія Семеновича з ювілеєм та бажаємо міцного здоров’я, творчого натхнення, довгих і щасливих років життя! Нехай і далі Ваша професійна діяльність наповнюється задоволенням від витончених рішень та практичних результатів!

Колектив НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет