Святкування 135-річчя НТУ «ХПІ»

[Світлана Землянська]
#13-14 от 23.12.2020

25 листопада політехніки відсвяткували ювілей альма матер. І хоча цього року ми були поставлені в нові умови, продиктовані пандемією, і більшість привітань звучали онлайн, свято відбулося!

Розпочалися урочистості з поздоровлення в. о. ректора НТУ «ХПІ» професора Євгена Сокола: «Сьогодні ХПІ – великий університет, в якому навчається близько п’ятнадцяти тисяч студентів, інститути та факультети охоплюють головні напрями розвитку технічної, економічної та соціально-гуманітарної освіти. За ці роки створено славетні наукові школи, біля витоків яких стояли такі видатні вчені, як лауреат Нобелівської премії Л. Д. Ландау, академіки М. М. Бекетов, С. С. Уразовський, В. І. Атрощенко, А. С. Бережной, А. П. Філіпов, А. М. Підгорний та багато інших. І що сьогодні дуже важливо – всі ці школи продовжують розвиватися, їх підхопили молоді вчені, які дали новий поштовх розвитку напрямів, які були започатковані багато років тому».

І щоб не перервався зв’язок поколінь, щоб ХПІ продовжував крокувати вперед і розвиватися, створюються усі умови для реалізації і розвитку студентів, відкриваються бізнес-инкубатори та стартап-центри. Однин із них – «SPARK» НТУ «ХПІ», на відкритті якого побували гості: представники Міністерства освіти і науки України, Харківської облдержадміністрації, Харківської міської ради, бізнес-інкубаторів: eō Business Incubators, Chernovetskyi Investment Group (CIG), молоді вчені НТУ «ХПІ» (на знімку). Головне завдання Центру – підтримка стартапів на всіх етапах розвитку: від розробки ідеї до її комерціалізації, а цільовою аудиторією «SPARK» стануть молоді вчені, студенти та школярі, з якими працюватимуть інвестори, представники фондів, провідних консалтингових агентств, бізнесмени як України, так і США.

У цей же день в. о. ректора НТУ «ХПІ» Євген Сокол та керівник консультаційного центру для підприємців «Дія. Бізнес» Анастасія Кучерява підписали Меморандум про співпрацю. Цей документ передбачає створення спільної інкубаційної програми «Kharkiv Science Camp», учасники якої отримають менторську підтримку бізнес-ідей.

Продовжилося святкування 135-річчя марафоном привітань від колег і партнерів з України та зарубіжжя, органів влади, бізнес-структур, наукових установ, випускників.

Розмовляла Світлана Землянська.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет