О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

З Новим роком і Різдвом Христовим! Щастя всім і здоров’я!


[Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ»]
#13-14 от 23.12.2020

Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ», член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор.

Сьогодні, в переддень Новорічного свята та Різдва Христового, хочу привітати викладачів, студентів і співробітників університету! Разом ми виконували складні завдання року, що минає, разом святкували ювілей НТУ «ХПІ», разом будемо працювати далі, множити добрі діла, зміцнювати наш вуз, творчо й відповідально робити свою справу.

135-річчя нашого Політеху ми зустріли новими досягненнями в усіх напрямках діяльності – підготовці фахівців, наукових дослідженнях, розвитку матеріальної бази, поширенні міжнародної співпраці. Держава високо оцінила нашу працю, майже 300 викладачів, студентів і співробітників на честь ювілею НТУ «ХПІ» нагороджені медалями, нагрудними знаками, Почесними грамотами.

Ювілейний рік пройшов у незвичних для нас умовах, спричинених коронавірусом. Карантинні обмеження змусили нас перейти на онлайн навчання. І викладачі, і студенти доклали належних зусиль, і ми успішно впоралися з усіма етапами навчального процесу без зниження якості освіти.

Звітуючи за п’ять років, що минули від попереднього ювілею університету, ми відзначали очевидні досягнення нашого колективу. В галузі освіти даний старт новим педагогічним технологіям – дуальній формі організації навчального процесу, проектному навчанню, створено Innovation Campus, у якому діє унікальна програма принципово іншої підготовки IT-фахівців. Багато зроблено в галузі наукових досліджень – за ці п’ять років наші вчені отримали 7 Державних премій в галузі науки і техніки, а 15 молодих вчених стали лауреатами премії Президента. Вони і сьогоднішні студенти – переможці Всеукраїнського конкурсу наукових робіт – це наш золотий фонд, який, ми впевнені, буде і далі розвивати наукові школи, започатковані багато років тому.

Зроблено значні кроки на шляху комерціалізації інтелектуальної власності. Відкрито стартап-центр «Spark», працюємо з Інноваційним центром Черновецького, який протягом трьох років відбирає кращі стартапи наших молодих вчених. У ео Business incubators найкращі ментори світу дають можливість нашим молодим вченим зрозуміти, як створювати стартапи, їх розвивати, впроваджувати. Це відбивається на конкретних результатах – сьогодні ми маємо близько 30 мільйонів держбюджетної тематики наукових досліджень, близько 20 мільйонів госпдоговірної і велику кількість статей в Scopus та Web of Science.

У світовому рейтингу QS World University Rankings НТУ «ХПІ» посідає третю позицію серед українських університетів, і першу – серед технічних вишів України. У Всеукраїнському рейтингу Топ-200 ми займаємо четверте місце.

Продовжуємо успішно розвивати міжнародну освіту. Близько 1500 іноземних громадян є сьогодні нашими студентами, виконується понад 40 міжнародних проектів Erasmus+ К1 та К2, близько 300 студентів НТУ «ХПІ» кожного року відвідують закордонні університети, де мають можливість долучитися до роботи з найкращою світовою матеріальною базою. Іміджу НТУ «ХПІ» в очах міжнародної спільноти сприяє і викладання на 22 спеціальностях англійською мовою, випускникам 11 спеціальностей видаються подвійні дипломи.

Поліпшенню життя, праці і відпочинку політехніків сприяють соціальна сфера і матеріально технічна база, в які керівництво університету вкладає значні кошти. Це – Палац студентів, у якому є близько 20 різних колективів, вісім з яких – народні, і Палац спорту, де займається багато наших студентів, які виборюють призові місця на всеукраїнських, європейських і світових змаганнях. Ми суттєво реконструювали матеріально-технічну базу нашого спортивно-оздоровчого табору, що знаходиться в урочищі Фігуровка, завдяки підтримці Харківської міської ради було виділено 15 млн. грн. для реконструкції стадіону університету, розпочато будівництво власної лижної бази тощо. Дбаємо не тільки про розвиток матеріально-технічної бази кафедр, факультетів і головного навчального містечка ХПІ, а й про підтримку гуртожитків, велика кількість яких дає можливість поселяти всіх наших студентів.

Як і попередні роки, ювілейний рік, що минає, був наповнений великими й малими звершеннями кожного з нас. Упевнений, що й надалі ми будемо так само віддано і натхненно працювати та зміцнювати наш Політех.

Я хочу щиро привітати всіх політехніків з прийдешніми чудовими, людяними святами – Новим роком і Різдвом Христовим! Нехай вони принесуть мир і спокій цілому світові і кожній родині! Щастя всім і здоров’я!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет