О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Для розвитку нафто- та газовидобува


[Марина Абрамчук]
#11-12 от 25.11.2020

Інтернаціональний конкурс ідей

Успішно показали себе аспіранти та студенти НТУ «ХПІ» на «Конкурсі ідей» від компанії Schlumberger та АТ «Укргазвидобування», присвячуючи свої перемоги 135-річчю альма матер. Робота Алі Шкейра отримала найвищу оцінку експертів, і аспірант кафедри видобування нафти, газу та конденсату здобув перше місце. Аспірантка цієї ж кафедри Вікторія Романова (у співавторстві з викладачем Коледжу нафтогазових технологій інженерії та інфраструктури сервісу Ольгою Сагдєєвою) посіла друге місце, а студент кафедри гідравлічних машин Олексій Ярошенко здобув четверте місце.

Цей конкурс дав змогу поділитися своїми інноваційними ідеями з розвитку нафтогазової промисловості і підвищення ефективності розвідки та розробки родовищ нафти і газу. У ньому взяли участь студенти та науковці ЗВО, в яких ведеться підготовка за напрямком нафтогазової інженерії: 5 університетів та 2 коледжі.

Завдяки перемозі Алі Шкейра компанія Schlumberger, в якості призу за перше місце, надасть НТУ «ХПІ» грант на освітні ліцензії та програмне забезпечення для моделювання підготовки вуглеводневої продукції Symmetry. Це вперше в світі новий продукт, презентований на SIS Forum 2019, надається в користування студентам і викладачам.

Алі Шкейр представив на конкурс ідею розробки технології зменшення втрат газу для свердловин з накопиченням рідини на вибої. Ця технологія передбачає збільшення виходу товарної продукції на 4,2 % за рахунок скорочення виробничо-технологічних втрат, і недивно, що ця ідея отримала найбільше схвальних відгуків.

 – Маю надію, що скоро ця розробка буде втілена в життя, – говорить Алі.

Він приїхав з Лівану, аби здобувати освіту в Україні: «Я чув багато схвальних відгуків про рівень викладання в Харківському політехнічному, та й взагалі мені сподобалося це місто: молоде, яскраве, студентське. Навчатися в ХПІ цікаво, викладачі завжди готові допомогти і з розумінням ставляться до певних мовних проблем. Роки студентства завжди згадуватиму з теплом і посмішкою».

Студент Алі Шкейр неодноразово брав участь у конкурсах та конференціях, здобував перемоги, отримував неповторний досвід. Особливо запам’яталися конференції міжнародного студентського відділення Спілки нафтогазових інженерів SPE (Society of Petroleum Engineers), Міжнародний паливний конгрес (International Fuel Congress), SIS Global Forum Schlumberger в Monaco.

 – Такі форуми дають прекрасну можливість поспілкуватися з однодумцями, дізнатися про нові досягнення в розвитку галузі, обмінятися контактами для подальшої співпраці.

Здобувши ступінь магістра, Алі вирішив продовжити навчанні в аспірантурі рідної кафедри видобування нафти, газу та конденсату. Зараз він – аспірант другого року навчання, автор наукових статей, один із засновників і модератор навчальної платформи Independent Petroleum Leaders (IPL) для майбутніх фахівців нафтогазової індустрії, а також керівник Speking club від АТ «Укргазвидобування». Має патент.

Вікторія Романова, аспірантка кафедри видобування нафти, газу та конденсату, запропонувала ідею уловлювання витоків природного газу нафтогазових родовищ за допомогою технологічних систем рекуперації парів, сформульовану в поданій на конкурс статті під назвою «Flare gases systems and vapour recovery units 'implementation for Ukrainian fields».

 – Аналіз можливості скорочення викидів, тематичні дослідження, а також оцінка вартості газу, що виділяється, проводилися разом із фахівцями Коледжу нафтогазових технологій інженерії та інфраструктури сервісу за підтримки IPL, АТ «Укргазвидобування», – говорить Вікторія.

Для неї це не перша перемога. Вона неодноразово брала участь у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, як конкурсант і науковий керівник, виступала на міжнародних конференціях і форумах. Автор наукових статей, трьох підручників і одного патенту. Молода, активна, завжди усміхнена Вікторія з особливою увагою ставиться до вихованців зі шкіл-інтернатів №6 і №8 Харкова (для дітей зі зниженим слухом та ДЦП), організовуючи благодійні акції «Ми рівні!». Зараз вона працює інженером-технологом сектору технологічного проектування відділу розробки нафтових і нафтогазових родовищ УкрНДІгазу (філія АТ «Укргазвидобування»).

П’ятикурсник кафедри гідравлічних машин Олексій Ярошенко:

«Я неодноразово ставав призером і переможцем різних конкурсів і олімпіад, бо хочу здобути якісну освіту, а без спілкування з однодумцями із різних ЗВО це, на мою думку, неможливо. Наукові форуми і конкурси дають прекрасний шанс випробувати свої сили, скорегувати напрям, отримати поштовх для нових здобутків. Зараз я поєдную навчання за програмою дуальної освіти з роботою на посаді інженера-проектувальника електротехнічного сектору відділу з проектування об’єктів нафтогазовидобування переробки та цивільного будівництва УкрНДІгазу (філія АТ «Укргазвидобування»), працюючи в реальних інженерних проектах.

Мій конкурсний проект пропонує загальний план автоматизації, оцифрування і хмарної обробки даних по наземних об’єктах інфраструктури. Головний аспект – створення «віртуальної копії» об’єктів, яка дозволить проектувати, розробляти, вводити в експлуатацію та постійно оптимізувати їх у кіберпросторі, економлячи гроші та зменшуючи ризики операційних збоїв».

Усі переможці, вітаючи альма матер з ювілеєм, побажали Харківському політехнічному нових здобутків, перемог і завжди триматися на високих щаблях українських та світових рейтингів.

Підготувала Марина Абрамчук.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет