О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Настя Бойко: «Карате – це цілісна система виховання»


#11-12 от 25.11.2020

Студентка 3 курсу кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних Анастасія Бойко (КН-118) – спортсменка, відома не тільки в Україні, а й у світі. Вона член Національної команди України з карате JKS, майстер спорту України міжнародного класу, володар ІІ дана з карате. Коли я запропонував Насті надіслати перелік всіх її перемог, то в підсумку він зайняв аж кілька сторінок. І дійсно, їх кількість вражає! Головними, безумовно, є завойовані золоті і срібні медалі на чемпіонаті світу з карате JKS (командне ката, жінки 17–19 років, командне кумі те, жінки 17–19 років та особисте куміте, жінки – 55 кг, 18–21 років) у Дубліні, Ірландія, на Відкритому чемпіонаті світу з кемпо карате кобудо (особисте ката, жінки 18+ років) у Харкові минулого року. У 2019-му героїня цієї публікації була визнана кращою спортсменкою року в нашому університеті.

До цього чемпіонства Настя йшла поступово. Чемпіонати Харківської області, чемпіонати та «Кубки України», європейські турніри – своєю працею, цілеспрямованістю, наполегливістю вона підкорювала вершини найпрестижніших змагань. Дякуючи вдалому виступу на турнірах європейського рівня, дівчина стала переможницею Харківського міського конкурсу «Учень року – 2017» у номінації «Спортсмен року» та отримала Подяку від Харківського міського голови.

«Багато хто вважає, що карате – справа не жіноча. І хоча основний мотив вибору даного спорту вміння постояти за себе, карате – це цілісна система виховання, яка враховує всі аспекти розвитку особистості, – говорить Настя. – Я почала займатися цим захоплюючим видом єдиноборства, коли мені було 9 років. До секції потрапила випадково, прийшла підтримати молодшого брата. Першим моїм тренером був Сергій Іванович Мазалов – головний тренер клубу «Мікадо», який вже понад 30 років популяризує та поширює стиль карате Шотокан. На початку шляху і мови не було про високі досягнення, мала бажання просто навчитися. Поступово цей процес захопив, і тепер ставлення до занять інше, та й тренуватися доводиться у іншому, більш суворішому, режимі. Зараз моїм наставником є Володимир Володимирович Караван (клуб «Тора»).

Найбільш пам’ятним для мене став чемпіонат Європи з карате JKS, який відбувся у вересні 2014 року у м. Копенгаген, Данія. Це був мій перший міжнародний турнір! Його учасники були, звичайно, дуже сильними. Але мені вдалося перемогти, я здобула І місце в індивідуальному заліку з ката. Потім до мене підходили тренери моїх суперників, вітали, тиснули руку.

Заняття карате – це можливість набути впевненості та дисциплінованості, подолати страх перед труднощами. Система просування від білого до чорного поясів показує, як крок за кроком можна досягати своїх цілей, а участь у змаганнях – як поводитися в екстремальних ситуаціях. Спорт загартував мене! Я стала терплячою, сильною, цілеспрямованою, у мене з’явилися характер, дух, воля до перемоги.

135 років – солідний «вік» для будь-якого навчального закладу. НТУ «ХПІ» заслужено посідає почесне місце серед провідних закладів вищої освіти країни завдяки високому рівню викладання і впровадження передових освітніх технологій. Бажаю керівництву і всьому колективу харківських політехніків успіхів у підготовці затребуваних фахівців, а студентам – високих досягнень у навчанні. Впевнена, що придбані в університеті знання допоможуть його випускникам підкорити найвищі професійні, життєві і кар’єрні вершини!»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет