О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нові освітні технології


[Сергій Радогуз]
#11-12 от 25.11.2020

В НТУ «ХПІ» успішно розвивається STEM освіта як довгострокова стратегія формування контингенту для технічних спеціальностей. Це інноваційна стратегія профорієнтаційної роботи, в основу якої були закладені STEM-підходи, як ефективні навчальні інструменти профорієнтаційної роботи зі школярами, абітурієнтами та студентами. Сьогодні діють проекти: «Арсенал Ідей: Science&Museums»; Екологічний форум; «Канікули з Політехом» та Наукові суботи; «Лаби в ХПІ»; «Дні Політеху в школі»; Літня школа #STEMCampSchool; Освітньо-мотиваційний проект «Слідами CHORNOBYL».

#STEMCamp for educators

26–30 жовтня в НТУ «ХПІ» проходила друга інтенсивна STEM-школа для вчителів природничих наук загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл #STEMCamp for educators.

Школа #STEMCamp for educators є спільним проектом НТУ «ХПІ» та ГО «Об’єднання молодих науковців НТУ «ХПІ» і проводиться за підтримки Посольства США в Україні. Школа передбачає проведення серії інтерактивних навчальних заходів, орієнтованих на набуття вчителями природничих наук STEM-методик для роботи зі старшокласниками у школі.

На знімку: завідувач кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Валерія Вікторівна Анан’єва представила підбірку яскравих експериментів на ідентифікацію лікарської субстанції, які були цікавими для вчителів в якості наповнення факультативного курсу з вивчення органічної хімії.

В рамках #STEMCamp for educators вчителі природничих наук протягом тижня долучилися до низки інтерактивних освітніх заходів (лекції, тренінги, семінари, лабораторні практикуми, майстер-класи, workshop-и тощо), оволоділи методами проектної роботи в стилі hands of science за відповідним напрямом STEM-школи та отримали проектне домашнє завдання, яке мають виконати вже в стінах своїх навчальних закладів, тим самим популяризуючи STEM серед школярів.

Загалом у проекті взяли участь 35 команд, до складу кожної із яких входив вчитель (математики, фізики чи інформатики) та два учні 9–11 класів. Це вже другий випуск вихованців школи. Вперше освітній проект проводився рівно рік тому, під час минулорічних осінніх канікул. Друга сесія планувалася навесні 2020 р., однак пандемія COVID-19 внесла свої корективи. Зважаючи на вимоги сьогодення, навчальна програма була адаптована до дистанційного формату.

Разом з тим використання дистанційного формату дозволило долучитися учасникам із найвіддаленіших куточків України. Серед цьогорічних вихованців школи були команди із Харківської, Донецької, Чернігівської, Херсонської, Запорізької, Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської, Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської областей.

Сергій Радогуз, начальник методичного відділу НТУ «ХПІ».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет