Студентський бал: запрошує політехнічний!

#21-22 от 17.12.2019

У музеї історії НТУ «ХПІ» є дуже цікавий експонат з життя студентів Харківського технологічного. Йому понад сто років, і це програма балу, який відбувся в ХТІ 28 листопада 1909 року. На ці бали прагнули потрапити усі панночки міста. На жаль достеменно невідомо, як часто такі заходи проводилися в Харківському технологічному, та цей невеликий за розміром аркуш паперу може багато розповісти про студентське дозвілля. Варто лише уважно придивитися, і побачимо, яку музику тоді слухали, дізнаємося, що студенти Харківського технологічного мали прекрасне виховання та дотримувались суворого етикету, збирали кошти для допомоги малозабезпеченим товаришам по навчанню. Лишень уявіть: у цих стінах проходили справжнісінькі бали, звучала жива музика у виконанні двох військових оркестрів, і пари кружляли у легкім вальсі. І розпорядником таких вечорів був професор П. П. Копняєв. Чому ця прекрасна традиція була забута? На це запитання ми не знайдемо відповіді.

Спливали роки, і знов у Харківському політехнічному за змахом дирижерської палички залунав вальс. Ініціатива відродження чудової традиції належить Раді молодих учених, яку на той час очолював Роман Томашевський, і готувалися до цієї знаменної події науковці ґрунтовно. Усі бажаючі могли отримати уроки вальсу з хореографом.

Бал молодих учених, приурочений до 55 річниці першого польоту людини у космос, відкривав український космонавт Леонід Каденюк.

З того часу минуло кілька років, молоді науковці, які тоді із хвилюванням збиралися на свій перший бал, стали досвідченими викладачами, завідувачами кафедр, директорами інститутів, та кожен із них пронесе в серці спогад про цей вечір. І маємо надію, що в наступному, ювілейному для Харківського політеху, році, не раз лунатиме легкий, сентиментальний вальс!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет