О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Доброго здоров’я і невичерпної енергії!


#17 от 15.10.2019

25 вересня рідні, друзі, численні учні й колеги з НТУ «ХПІ» та з університетів України і зарубіжжя, спортивний Харків вітали з 80-річчям Альберта Гнатовича Любієва – професора кафедри фізичного виховання, керівника навчально-спортивного комплексу НТУ «ХПІ», Заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, лауреата Державної премії України.

Понад 57 років життя відомого фахівця з легкої атлетики пов’язані з Харківським політехнічним. Викладач, доцент, професор, завідувач кафедри, заступник голови профкому, відповідальний за спортивно-масову роботу на ТОВ факультеті, начальник СОТ «Політехнік», голова спортклубу, Заслужений працівник фізичної культури і спорту України, лауреат Державної премії України – це лише основні ступені його життєвого шляху у нашому закладі вищої освіти. І на кожній із цих сходинок Альберт Гнатович відзначався небайдужістю, впевненістю, працьовитістю, професійною компетентністю.

Працюючи в університеті з 1962 року, професор А. Г. Любієв пройшов шлях від викладача до завідувача однієї з найбільших кафедр фізичного виховання в Україні, яку очолював найбільш тривалий час (1978–2015 рр.). Професор А. Г. Любієв нагороджений почесними грамотами та відзнаками Міністерства освіти і науки, обласної державної адміністрації, перемагав у конкурсах «Ділова людина України», «Вища школа Харківщини – кращі імена».

За десятки років тренерської діяльності, у тому числі – у збірній команді України з метання спису, Альберт Гнатович підготував багато спортсменів високого класу, переможців та призерів національних і міжнародних змагань. За підготовку спортсменів-чемпіонів він нагороджений більш як 10 медалями. Під його керівництвом на кафедрі створена науково-педагогічна школа з соціальних, педагогічних, психологічних і методичних питань підтримки здоров’я студентської молоді; збережені і примножені багаторічні традиції спортивно-масової і фізкультурно-оздоровчої роботи зі студентами і співробітниками університету; створені умови для занять у спортивно-оздоровчих таборах; розпочато будівництво і введено в 1991 р. до дії унікальний навчально-спортивний комплекс, удостоєний в 1999 році Державної премії в області національного будівництва і архітектури України. Спорткомплекс НТУ «ХПІ» став студентським спортивним центром, де виховані чемпіони і призери національних і міжнародних змагань, переможці і призери чемпіонатів світу, Європи, Всесвітніх Універсіад, учасники Олімпійських ігор. Відкрита випускаюча спеціальність, де продовжили свою освіту понад 20 майстрів спорту міжнародного класу і більш як 200 майстрів спорту.

Професор А. Г. Любієв як керівник і педагог велику увагу завжди приділяв розвитку кафедри, став одним із організаторів і розробників методичного забезпечення для відкриття у 1994 році випускової спеціальності «Фізичне виховання».

Крім безцінного внеску А. Г. Любієва в адміністративно-педагогічну діяльність, необхідно також відзначити і його внесок у наукову сферу. Він автор понад 100 наукових праць, 8 монографій та навчальних посібників, виступав із доповідями в Україні, США, Угорщині, Німеччині, Польщі, Росії та інших країнах.

Ректорат НТУ «ХПІ», факультет соціально-гуманітарних технологій, кафедра фізичного виховання та спорту і редакція газети «Політехнік» щиро вітають Вас, Альберте Гнатовичу, з ювілеєм! Бажаємо Вам доброго здоров’я, невичерпної енергії, щастя, нових творчих успіхів у праці, на довгі роки зберегти ті високі людські і професійні якості, які здобули Вам любов і повагу колег!

Довідка про ювіляра

Народився Альберт Гнатович Любієв 25 вересня 1939 р. у сім’ї військового у м. Енгельсі (Росія). Батько загинув у роки Другої світової війни, дитинство та юність Альберта Гнатовича пройшли на Батьківщині мами, у Полтаві. Першим спортивним захопленням був волейбол. Грав за збірну Полтавської області. На одному із тренувань його помітив відомий в Україні дитячий тренер з легкої атлетики Юрій Йосипович Стешин, він захопив перспективного учня метанням спису. Після вдалих тренувань Альберт встановив рекорд Полтавської області з метання спиcу – 54 м 60 см. Про нового рекордсмена написали місцеві газети. Після вдалого виступу у 1958 році на Спартакіаді школярів спортсменом зацікавилися навчальні заклади столиці, але А. Г. Любієв вибрав Харківський державний педагогічний інститут фізичного виховання імені Г. С. Сковороди (спеціальність – фізичне виховання, анатомія і фізіологія, кваліфікація – вчитель фізичного виховання, анатомії і фізіології середньої школи), до якого його запросив ЗМС СРСР, рекордсмен СРСР у спринті Олександр Петрович Ярко. Під час навчання у закладі А. Г. Любієв тренувався у МС СРСР Валентини Іванівни Попової, входив до складу збірної інституту, області, покращив свій особистий рекорд до 66м 70см. У 1962 році А. Г. Любієв розпочав тренерську роботу, набрав групу з 20 дівчат, метальників спису. Та через кілька місяців він почав службу у радіотехнічних військах, де теж успішно виступав у військовому багатоборстві. У 1965 році А. Г. Любієв продовжив роботу в ХПІ, де пройшов шлях від викладача до завідувача однієї з найбільших кафедр фізичного виховання в Україні. Серед вихованців А. Г. Любієва різних поколінь Ганна Боєва (Сластіна), Галина Дегтярьова, Лідія Єщенко, Таня Косориженко, Олександра Коростильова, Алла Лоза, Михайло Нестеренко, Віктор Совпель, Наталія Хусаінова, Міла Ярош. Вони підіймалися на різні рівні п’єдесталів пошани у СРСР та Україні. Дві спортсменки – кандидати до Олімпійської збірної команди СРСР. А цього, 2019 року, у Венеції випускниця спеціальності «Фізичне виховання» (2000), магістр кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами ім. академіка І. Зязюна МСУ Ганна Боєва (Сластіна) стала чемпіонкою Європи в категорії «Masters». Її готував Альберт Гнатович Любієв, вона перемогла у метанні спису у віковій категорії W40 (45,79 м).

А. Г. Любієв – турботливий чоловік, батько та дідусь двох онук.

Як справжній лідер і професіонал, Альберт Гнатович не зупиняється на досягнутому. В освітній діяльності він продовжує домагатися відмінних результатів. Мабуть, саме дивлячись на своїх студентів, ювіляр завжди підтягнутий, привітний і може послужити прикладом для молодого покоління.

Ректорат НТУ «ХПІ», колектив кафедри фізичного виховання, спортклуб «Політехнік», федерація легкої атлетики Харківської області, України, рідні, друзі, численні учні й колеги щиро вітають Вас, АЛЬБЕРТЕ ГНАТОВИЧУ, з ювілеєм та бажають Вам доброго здоров’я, добробуту та благополуччя, подальших творчих здобутків, щастя в особистому житті на довгі роки!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет