Політехніки на міжнародних семінарах в Італії

[Марина Шульга]
#14 от 28.08.2019

У травні цього року аспіранти кафедри «Радіоелектроніка» 2-го і 3-го року навчання за спеціальністю 104 «Фізика і астрономія» Марина Шульга і Артем Резниченко (на знімку) взяли участь у міжнародних наукових семінарах з космічної погоди та іоносферного прогнозування для роботи глобальної супутникової системи навігації (GNSS) в країнах, що розвиваються («International Space Weather Initiative Workshop 2019» та «Workshop on Ionospheric Forecasting for GNSS Operations in Developing Countries: Findings and Challenges»).

Семінари проводилися в м. Трієст (Італія) на базі Міжнародного Центру Теоретичної фізики (ICTP) в партнерстві з Міжнародним комітетом по GNSS (ICG), Управлінням ООН з питань космічного простору (UNOOSA), Інститутом наукових досліджень (ISR) Бостонського коледжу, Науковим комітетом з сонячно-земної фізики (SCOSTEP), Національним управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA), Європейським космічним агентством (ESA).

Участь у таких міжнародних наукових семінарах – прекрасна можливість для навчання студентів, молодих вчених, аспірантів та інженерів із країн Азії, Африки, Європи, Північної та Південної Америки, які займаються дослідженнями в області сонячної та космічної фізики. Молоді спеціалісти також могли представити результати своїх наукових досліджень.

За цей час молоді вчені нашого університету Марина та Артем розширили теоретичні знання в області сонячної фізики, в методах прогнозування поведінки космічної погоди, ознайомилися з новими дослідженнями сонячно-земних зв’язків та впливу факторів космічної погоди (геомагнітних збурень і сплесків потужного радіовипромінювання Сонця) на глобальні навігаційні супутникові системи (GNSS) та інші мережі зв’язку та енергопостачання на Землі. Прослухали лекції відомих вчених в області космічної фізики (Dr. Patricia Doherty, Prof. Sandro Radicella, Dr. Nat Gopalswamy, Dr. Pal Brekke, Dr. Keith Groves, Dr. Kazuo Shiokawa, Dr. Christine Amory-Mazaudier, Dr. Anthea Coster та ін.). Узяли участь в обговоренні результатів досліджень з іншими учасниками семінарів та зав’язали нові знайомства, як з молодими так і з досвідченими вченими та фахівцями в галузі космічної науки і техніки.

Як приємний бонус учасники отримали безліч позитивних емоцій від перебування у мальовничому та затишному італійському містечку Трієст, яке вважається перлиною Адріатики та кавовою столицею Італії і славиться прекрасною архітектурою, стародавніми вуличками, дивовижними морськими пейзажами та неймовірним видом на Адріатичне море.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет