О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Добре того вчити, хто хоче все знати (українське прислів’я)


[Ольга Лазарєва, доцент кафедри іноземних мов]
#11-12 от 30.05.2019

Харків вже давно набув статусу студентської столиці. До харківських вишів з’їжджаються на навчання молоді люди не тільки з усіх куточків України, але й з усього світу. Майже у кожному університеті можна зустріти іноземних студентів. Їм навчатися вдвічі важче, бо вони здобувають освіту не рідною для них мовою. Але прагнення до знань завжди перемагає труднощі.

Ми ще раз переконалися в цьому, коли проводили 27 міжвузівську студентську науково-практичну конференцію іноземних студентів на факультеті міжнародної освіти НТУ «ХПІ». Вона проходила у квітні в приміщенні ФМО, що на вулиці Весніна.

Конференцію відкрив декан ФМО, к. т. н., доцент Дмитро Анатолійович Кудій. Він привітав викладачів і студентів ХПІ та інших вишів і наголосив на важливості обміну інформацією та досвідом наукової роботи в різних галузях науки та технологій. Його підтримала завідувачка кафедри природничих наук, к. пед. н., професор НТУ «ХПІ» Олена Миколаївна Лапузіна та побажала доповідачам натхнення й успіхів у навчанні та наукових дослідженнях.

Робота конференції включала пленарне засідання (8 доповідей) та роботу 4 секцій за напрямками: природничих наук (голова секції О. М. Лапузіна, 11 доповідей), інформаційних та медичних наук (Ю. Р. Гаврилюк, 9 доповідей), соціально-гуманітарних наук (А. Л. Хрипунова, 17 доповідей) та англійську секцію (О. Я. Лазарєва, 11 доповідей). Всього у конференції взяли участь понад 150 осіб з 13 вишів Харкова, з 18 країн світу.

За цією статистикою стоїть велика праця студентів, їхніх наставників та організаторів цього важливого заходу. Хто хоч раз організовував конференцію або готував презентацію та виступав з доповіддю, та ще й іноземною мовою, та й ще й перед заповненим вщерть залом – зрозуміє, скільки потрібно докласти зусиль. Але все вдалося.

Цьогорічна конференція була особливою, бо втілила багато новацій. Вперше форум вели двоє: старший викладач кафедри природничих наук Інга Анатоліївна Ралітна та студент з Туреччини Догру Толга, який чудово впорався з цим непростим завданням, а потім ще й виступив на секції з доповіддю про нанотехнології.

Вперше з трибуни конференції пролунала не просто наукова доповідь, а й практична пропозиція. Студент з Туреччини Йилдирим Атакан, який цікавиться комп’ютерним дизайном, запропонував для обговорення декілька варіантів логотипу ФМО, які він розробив відповідно до вимог брендбукінгу НТУ «ХПІ».

Вперше була організована секція англійською мовою. Це стало можливим завдяки тому, що ХПІ, як і деякі інші вищі навчальні заклади Харкова, започаткував надання освіти з деяких спеціальностей англійською, а ФМО відкрив відповідне відділення доуніверситетської освіти. З 11 доповідачів секції четверо – Нго Іссок Аннет (Камерун), Гюльден Егемен, Сезер Мехмет Акиф, Караташ Каан (Туреччина) – вивчають англійську мову та основи природничих дисциплін саме на цьому відділенні, а ще троє – Чукву Іреле, Ейо-Обонг Ейо Ендрю (Нігерія) та Шоаіб Мохаммад (Пакістан) – вже є студентами ХПІ.

А ще важливо, що подібні заходи – дійсно міжнародні – є майданчиком, де зустрічаються молоді люди, які створюватимуть науку та технології майбутнього. І, здається, вони відчувають свою відповідальність.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет