Третій екологічний форум для школярів в НТУ «ХПІ»

[Тетяна Тихомирова, доцент кафедри ХТПЕ]
#11-12 от 30.05.2019

Майже 170 школярів та вчителів з Харкова та Харківської області завітали 18 квітня до НТУ «ХПІ», аби представити і обговорити свої екологічні проекти та отримати нагороди. На екологічному форумі традиційно відбувається церемонія нагородження переможців щорічного конкурсу есе, коміксів та проектів на екологічну тематику для школярів, який організовує кафедра хімічної техніки та промислової екології нашого університету.

Цього року до нас приїхали гості з мальовничого стародавнього міста Ніжин. Ніжинський будинок дитячої творчості представив понад 15 робіт у всіх номінаціях конкурсу та отримав різні призові місця у відповідних вікових категоріях. Школярі з робітничого міста Світловодська не тільки отримали дипломи та подарунки, а й познайомилися з нашим містом під час екскурсії.

Завдяки підтримці Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» ми разом змогли організувати цікаву STEM зону для школярів під час реєстрації на форум. Відвідувачів було навіть більше, ніж біля столиків з печивом та кавою!

Потужний десант шкіл з поглибленим вивченням англійської мови цього року підготував 40 есе на екологічну тематику англійською мовою. Майже всі роботи пройшли перевірку на плагіат, на відміну від минулих років. Тож конкурс живе та розвивається!

Для очного етапу – презентації та захисту – членами журі були відібрані 12 екологічних проектів. Тут висвітлювалися такі цікаві теми, які стосуються, наприклад, впливу електромагнітних полів на рослини, стану рослин у міських парках та інші.

Приємно, що ідея проводити конкурс та екологічний форум для школярів знайшла свій відгук у Молодіжній раді при Харківському міському голові. Майбутні «депутати» надали солодкі призи всім учасникам форуму від ТМ «Лісова казка», відзначивши найцікавіші з їх точки зору роботи сертифікатами до Spark, Корсар та пейнтбольного клубу. Саме на діалозі між школярами та молоддю, яка має ресурси, наголосив у своїй промові постійний партнер екологічного форуму голова Харківського відділення Всеукраїнської екологічної ліги Сергій Размєтаєв.

Численність та географія учасників конкурсу (понад 300 школярів) дозволила виділити в окрему категорію роботи, які стосуються теми сортування сміття. Авторів цих робіт інформаційний портал PROMусор нагородив також цінними подарунками. Адже екологія починається саме з прибирання та сортування сміття! Школярам дуже важливо отримувати не тільки паперові подяки, а й цінні призи – це мотивує дітей!

Унікальною подією став виступ учнів Харківської спеціалізованої школи для дітей, позбавлених слуху. Вони не тільки виконали проект з аналізу стану питної води в Олексіївському жилмасиві Харкова, а й за допомогою сурдоперекладача презентували його. Це – як підсумок трирічної роботи з формування інклюзивного простору в НТУ «ХПІ». Тож ми стали першим технічним вузом, який органічно об’єднав особливих дітей та звичайних.

Номінація «Екологічний комікс» впритул наблизилася по кількості робіт до найчисельнішої номінації «Есе». Дуже приємно, що представники кафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ», члени оргкомітету конкурсу (доценти О. В. Шестопалов, О. М. Філенко, Т. С. Тихомирова) стали не тільки першопрохідцями популяризації екологічних коміксів, а й за 6 років існування конкурсу змогли зробити екокомікси престижною номінацією з високим конкурсом.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет