О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Професор Ян Аврайцевич – Почесний доктор НТУ «ХПІ»


#8-9 от 22.04.2019

23 березня на засіданні Вченої ради НТУ «ХПІ» відбулася урочиста церемонія вручення диплома Почесного доктора НТУ «ХПІ» члену-кореспонденту Польської Академії наук, завідувачу кафедри Технологічного університету м. Лодзь професору Яну Аврайцевичу.

Ректор НТУ «ХПІ» професор Є. І. Сокол відзначив, що це звання – визнання заслуг Яна Аврайцевича в розвитку співпраці між вищими навчальними закладами, його вкладу в розробку міжнародних дослідницьких програм. Професор Ян Аврайцевич є одним із авторитетних і відомих вчених, які працюють в області прикладної механіки, нелінійної динаміки та біомеханіки. Він набув всесвітнього визнання своїми працями, що стосуються розробки асимптотичних методів, задач нелінійної динаміки дискретних та континуальних систем, а також біомеханіки, робототехніки та мехатроніки. Професор Ян Аврайцевич є автором 275 наукових праць, які опубліковані в журналах з iмпакт-фактором; 118 робіт в інших журналах; 23 монографій англійською мовою; 26 монографій польською мовою. Новий Почесний доктор НТУ «ХПІ» – засновник наукової школи, під його керівництвом 22 науковці захистили кандидатські дисертації, виконується велика кількість міжнародних проектів.

Протягом майже 13 років професор Ян Аврайцевич підтримує активні зв’язки з вченими НТУ «ХПІ». У 2011 році була підписана Угода про співробітництво з Лодзинським технологічним університетом (з 2011 року по теперішній час). Згідно з нею викладачі нашого університету мають можливість довгострокового стажування (до 1 року) на кафедрі автоматики, біомеханіки та мехатроніки; брати участь у міжнародних грантах; співпрацювати в організації міжнародних конференцій «Нелінійна динаміка» та «Сучасні методи прикладної математики та механіки» (2004–2016), які проводились у НТУ «ХПІ»; в організації міжнародних конференцій «Динамічні системи – теорія та застосування» (з 2005 р. – по теперішній час).

Завдяки плідній співпраці з Яном Аврайцевичем стають реальними наступні перспективи розвитку спільних проектів: розвиток академічної мобільності студентів, аспірантів та викладачів між НТУ «ХПІ» та Технологічним університетом м. Лодзь; створення активних міжнародних груп у рамках стратегічного розвитку університетів; модернізація освітніх програм та впровадження передових методів навчання; співробітництво в рамках нових міжнародних проектів та грантів.

Того ж дня також відбулася лекція професора Яна Аврайцевича для студентів Політеху на тему «Динаміка біфуркації пов’язаних / подвійних маятників в магнітно-електричних полях».

Польська делегація, до складу якої увійшли професори Технічного університету м. Лодзь Ян Аврайцевич і Лукаш Качмарек, провела переговори з адміністрацією нашого університету щодо подальшої співпраці між вищими навчальними закладами. У переговорах взяли участь ректор професор Є. І. Сокол, проректор Г. С. Хрипунов, директор навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ О. О. Ларін, зав. кафедри прикладної математики Л. В. Курпа, начальник відділу міжнародних зв’язків О. А. Гончаров.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет