Дві Музи Софії Клочко

[Поліна Ніколенко]
#7 от 26.03.2019

Стипендію імені Віктора Львовича Кирпичова – засновника і першого директора Харківського і Київського політехнічних інститутів – отримують студенти різних курсів університету, які навчаються на «відмінно», активно займаються науковою роботою, беруть участь у Всеукраїнських олімпіадах і конференціях, спортивних чемпіонатах та інших заходах вузу. Серед них третьокурсниця кафедри «Педагогіка та психологія управління соціальними системами ім. акад. І. А. Зязюна» Софія Клочко (СГТ-16в).

«Я завжди цікавилася і біологією, і хімією, – розповідає Софія, – та наука психологія, можна сказати, стала моєю музою ще в школі! Підручники і спеціальна література з цього предмету, які я у захваті читала, були зрозумілими і надихали!!! Зі свого рідного Павлограда (Дніпропетровська область) я їхала вступати до Харківського політеху з мрією про майбутню улюблену і цікаву професію. Мені вдалося стати студенткою, це була велика радість!

Вчитися на нашій кафедрі захоплююче! У нас дуже добрі викладачі. Цікаво на лекціях, контрольних, практичних ... Ми не тільки отримуємо величезну кількість цінної інформації, нам постійно нагадують, що психолог – надзвичайно відповідальна робота: ми повинні вміти зважувати кожне своє слово, кожну пораду ... Я відмінниця з першого курсу, і мені дуже приємно, що мої старання були відзначені іменною стипендією! Зараз під керівництвом професора, д. психол. н. Ніни Вікторівні Підбуцької я готую курсову роботу, присвячену дослідженню впливу взаємин підлітків і батьків на подальше ставлення підлітків до осіб протилежної статі. Можливо буду розвивати цю тему в бакалаврській роботі.

«Кожен мій день розписаний по хвилинах, – посміхається Софія. – До такої дисципліни привчило самостійне життя з перших днів студентства. Ми з подругою з паралельної групи Діаною Цицорою (СГТ-16а) з першого курсу живемо в гуртожитку №15 на Салтівці. Я відвідую курси англійської мови та тренінги з психології, які відбуваються щовівторка у науково-технічній бібліотеці нашого університету. Із великим задоволенням беру участь у конференціях з психології, які проводяться нашою кафедрою. Дуже люблю грати в баскетбол і читати: і не тільки спеціальну літературу, а й класику, і фантастику!..»

А на вихідних Софія їздить додому в Павлоград. Саме туди, де на неї з нетерпінням чекають не тільки батьки, а й загальна улюблениця – сіро-блакитна кішечка на прізвисько Муза. Де в рідному домі дівчина набирається сил для свого насиченого та цікавого студентського життя!

Розмовляла Поліна Ніколенко

Фото Ігоря Гаєвого

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет