Антоніна Майзеліс – лауреат Премії Верховної Ради України молодим вченим

[Поліна Ніколенко]
#16 от 11.10.2018

Цього року ця премія була присуджена к. т. н. Антоніні Майзеліс – докторанту та старшому науковому співробітнику кафедри технічної електрохімії НТУ «ХПІ». Її робота «Принципи створення нових багатофункціональних електрохімічних технологій отримання мікро- і наноструктурованих матеріалів» увійшла до числа двадцяти кращих робіт, які представили найталановитіші молоді вчені України в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок у 2017 році.

Антоніна Олександрівна Майзеліс – випускниця кафедри технічної електрохімії НТУ «ХПІ» 2009 року. У 2009–2012 рр. вона навчалася в аспірантурі, у 2013-му захистила кандидатську дисертацію за темою «Електрохімічне формування композиційно-модульованих покриттів на основі нікель-мідних сплавів». З 2012 року – Антоніна Олександрівна – викладач-стажист, науковий, а потім – старший науковий співробітник кафедри технічної електрохімії.

А. О. Майзеліс – співавтор понад 150 наукових публікацій. У колі її наукових досліджень – електрохімічне формування мультишарових наноструктурних покриттів на основі нікелю, міді, олова, сурми та цинку, їх оксидів та гідроксидів. Такі матеріали можуть мати широку сферу застосування – машинобудування, електроніка та альтернативна енергетика, хімічна промисловість.

Публікації про Антоніну Майзеліс неодноразово з’являлися на шпальтах газети «Політехнік» у попередні роки. Про свою наукову діяльність сьогодні та плани на майбутнє розповідає сама героїня цієї публікації.

«Сьогодні головним своїм завданням у професійному плані я вважаю захист докторської дисертації, яка об’єднає результати майже всіх досліджень, проведених у стінах Політеху. Це прогресивні способи осадження гальванічних покриттів, що відповідають сучасним вимогам як до якості покриттів, так і до збереження ресурсів. Також це каталітично активні покриття, сферу використання яких у даний час намагаюсь розширити. Науковці сьогодні мають активно і своєчасно знайомити з результатами своїх робіт колег у країні та за кордоном і публікувати ці результати у провідних фахових журналах. Тому значною частиною моєї роботи є підготовка матеріалів у вітчизняні та, особливо, закордонні видання. Сьогодні у пріоритеті, звичайно, такі видання, що індексуються у базах Scopus та Web of Science, цитуються та мають високий імпакт-фактор. Вважаю також дуже важливим посильну реальну участь школярів, майбутніх студентів, у рамках Малої академії наук у таких науково-дослідних роботах.

В успіху наукової діяльності надзвичайно важливою складовою є її організація, яка обов’язково супроводжує як «основну роботу» науковця за держбюджетною тематикою, так і підготовку документів для різноманітних конкурсів. Я дуже вдячна співробітникам науково-дослідної частини університету за постійне консультування та взагалі доброзичливу підтримку, яка відчувається кожного дня, що дозволяє мріяти про майбутнє! А у майбутньому – запити на держбюджетне фінансування та пошуки сторонньої фінансової підтримки як в Україні, так і за кордоном для розвитку наукових ідей та практичного впровадження напрацювань.

Нашим студентам бажаю плідно працювати, подавати свої науково-дослідні роботи на різноманітні конкурси та обов’язково перемагати!»

Розмовляла Поліна Ніколенко

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет