О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Урочисте відкриття пам’ятної дошки М. О. Чернаю


#12-13 от 25.06.2018

відбулося 12 червня в нашому університеті. Микола Олександрович Чернай – перший професор-хімік, засновник неорганічної школи Харківського політеху, який пропрацював в інституті майже 30 років (1886-1912 рр.).

Відкриваючи урочисту церемонію, де були присутні проректори, викладачі та студенти вишу, родичі вченого, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол зазначив: «Ми хочемо, щоб молоде покоління, яке приходить вчитися до ХПІ, пишалося його великою історією. Вони повинні розуміти, що основи фундаментальної технічної освіти Харківського Політеху закладені світовими лідерами науки. Одним з таких видатних людей був Микола Олександрович Чернай».

«Сьогодні ми вшановуємо засновника неорганічної школи нашого вишу – Миколу Олександровича Черная. Це був перший неорганік нашого університету, тоді – Харківського технологічного практичного інституту (хімічне відділення)», – відзначив директор навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» Ігор Рищенко. Саме Миколі Чернаю зобов’язаний ХПІ створенням лабораторії неорганічної та аналітичної хімії, яка згодом переросла в кафедру, а потім – у факультет неорганічної хімії.

Особливі почуття на відкритті пам’ятної дошки відчували родичі професора Миколи Олександровича Черная. Його правнук, кандидат технічних наук, доцент ХПІ Валерій Федорович Чернай зазначив, що рід Чернаїв з покоління в покоління вчиться і працює в Політеху. Ім’я видатного прадіда завжди знаходилося у тіні інших відомих хіміків, оскільки наукові розробки Миколи Черная велися загалом для військової сфери.

Меморіальна дошка встановлена на одній із найстаріших будівель університету – хімічному корпусі, де працював Микола Олександрович. Пам’ятний знак виготовили за рахунок коштів рідних та близьких вченого.

У науково-технічній бібліотеці Політеху зберігаються видання з автографом вченого, а архівні фото Миколи Олександровича Черная, надані його родичами, передані до Музею історії НТУ «ХПІ».

За матеріалами пресслужби НТУ «ХПІ»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет