Урочисте відкриття пам’ятної дошки М. О. Чернаю

#12-13 от 25.06.2018

відбулося 12 червня в нашому університеті. Микола Олександрович Чернай – перший професор-хімік, засновник неорганічної школи Харківського політеху, який пропрацював в інституті майже 30 років (1886-1912 рр.).

Відкриваючи урочисту церемонію, де були присутні проректори, викладачі та студенти вишу, родичі вченого, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол зазначив: «Ми хочемо, щоб молоде покоління, яке приходить вчитися до ХПІ, пишалося його великою історією. Вони повинні розуміти, що основи фундаментальної технічної освіти Харківського Політеху закладені світовими лідерами науки. Одним з таких видатних людей був Микола Олександрович Чернай».

«Сьогодні ми вшановуємо засновника неорганічної школи нашого вишу – Миколу Олександровича Черная. Це був перший неорганік нашого університету, тоді – Харківського технологічного практичного інституту (хімічне відділення)», – відзначив директор навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ» Ігор Рищенко. Саме Миколі Чернаю зобов’язаний ХПІ створенням лабораторії неорганічної та аналітичної хімії, яка згодом переросла в кафедру, а потім – у факультет неорганічної хімії.

Особливі почуття на відкритті пам’ятної дошки відчували родичі професора Миколи Олександровича Черная. Його правнук, кандидат технічних наук, доцент ХПІ Валерій Федорович Чернай зазначив, що рід Чернаїв з покоління в покоління вчиться і працює в Політеху. Ім’я видатного прадіда завжди знаходилося у тіні інших відомих хіміків, оскільки наукові розробки Миколи Черная велися загалом для військової сфери.

Меморіальна дошка встановлена на одній із найстаріших будівель університету – хімічному корпусі, де працював Микола Олександрович. Пам’ятний знак виготовили за рахунок коштів рідних та близьких вченого.

У науково-технічній бібліотеці Політеху зберігаються видання з автографом вченого, а архівні фото Миколи Олександровича Черная, надані його родичами, передані до Музею історії НТУ «ХПІ».

За матеріалами пресслужби НТУ «ХПІ»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет