О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Дні науки в НТУ «ХПІ»


[Сергій Радогуз, Сергій Петров]
#9-10 от 22.05.2018

Роботи, блискавки, електромобіль

На науковому фестивалі, який тривав два дні, вчені нашого університету представили гостям різноманітні заходи: майстер-класи, наукові експерименти і досліди. Усі бажаючі могли відвідати лекції на різні теми, які проходили у коворкінгах вишу.

Відкриваючи масштабний фестиваль, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол привітав гостей і зазначив, що наука – це те, що рухає життя вперед. «Сьогодні у вас є можливість ознайомитися з науковими й навчальними напрямами, які є в Політеху. Це електроніка, механіка, хімія, фізика, екологія, багато іншого. Наші студенти і вчені покажуть вам, наскільки цікавою може бути наука».

Так, були представлені: лабораторно-експериментальна зона (досліди з фізики, хімії, демонстрація електромобіля, робототехніки і мехатроніки, ін.), демонстрація блискавки у високовольтній залі, інтерактивні лекції у коворкінгах ХПІ. В рамках фестивалю «Дні Науки» також пройшли еко-квест «Екологічна піраміда» – захоплююча гра, насичена головоломками, екскурсії до Музею історії ХПІ і «Лабораторіями Політеху. 100% STEM Experience».

У лекторії «Арсенал Ідей Україна» відбулися науково-популярні, інтерактивні лекції: «Левітуючий магніт та поїзд на основі магнітної левітації», «Сучасні проблеми енергетики України та світу», «Лакофарбові матеріали. МЕГА-виклики сучасності» та інші.

Світло науки й знань

16 травня в НТУ «ХПІ» пройшов науковий фестиваль, присвячений «Міжнародному дню світла», який відбувся у рамках освітнього проекту ЮНЕСКО «International Day of Light». Організаторами фестивалю виступили молоді вчені Політеху, за підтримки керівництва університету, Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА), Ради молодих вчених при ХОДА. До ініціатив політехніків долучилися вчені ХНУ ім. В. Н. Каразіна та юні науковці із ліцею «Мир». В рамках фестивалю було проведено 47 науково-популярних лекцій та понад 30 лабораторно-експериментальних ворк-шоп зон. Гостями ХПІ у цей день стали понад сімсот школярів, студентів коледжів та технікумів. Слухачі дізналися про роль світла в історії, культурі та чарівну магію, яку світло відіграє в кінематографі, науці, технологіях, взяли участь в «лабі» з приготування сонцезахисного крему. Дізналися багато нового про сонячну енергетику та багато іншого.

До речі, дата 16 травня обрана невипадково. Саме в цей день у 1960 р. Теодор Мейман продемонстрував роботу першого оптичного квантового генератора – лазера, який працював в інфрачервоному діапазоні з довжиною хвилі 694,3 нм. Винайдення лазера стало одним із революційних відкриттів, що змінило розвиток людства. Сфери його використання неймовірно широкі і характеризуються високою точністю. Це і механічна обробка матеріалів, і легування металів; і художнє гравірування, і медичні операції тощо.

Сергій Радогуз, старший викладач кафедри історії науки і техніки;

Сергій Петров, доцент кафедри органічного синтезу і нанотехнологій.

Фото Валерія Таємницького

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет