Збережімо колективну пам’ять!

[Анна Бистріченко, директор Музею історії НТУ «ХПІ».]
#9-10 от 22.05.2018

Понад 45 років Музей історії НТУ «ХПІ» радо приймає відвідувачів, серед яких почесні гості університету і студенти-першокурсники, майбутні абітурієнти і випускники різних поколінь, учасники численних конференцій і олімпіад, які відбуваються на базі нашого університету. Музей – це особливе культурно-освітнє середовище колективної пам’яті, в основі якого знаходиться експозиція, як головна форма комунікації поколінь. Понад 600 оригінальних експонатів – скарбниця матеріальних свідчень з кінця ХІХ ст. до сьогодення – відображають історію одного зі славетних і найстаріших технічних університетів України. Колекції музею постійно поповнюються новими документами, світлинами, речовими експонатами. Серед них дорогоцінний для нас прапор України з підписами учасників АТО.

Протягом останніх трьох років музей відвідало більше десяти тисяч чоловік, проведено понад 700 екскурсій та заходів, організовано 37 тематичних виставок, присвячених ювілеям видатних вчених-викладачів, випускникам університету, пам’ятним датам в історії вузу та країни. Студенти-першокурсники під час екскурсії наочно залучаються до досягнень і традицій поколінь політехніків в контексті історії України. Вагомою складовою частиною роботи музею є профорієнтаційна робота серед студентів і школярів міста та області. Регулярно під час «Днів відкритих дверей університету», Ночі Науки проводяться лекції-екскурсії з залученням представників кафедр та вікторинами-квестами з заохочувальними призами. Цікавими для шкільної молоді були квести, організовані економічним та фізико-технічним факультетами.

Про унікальні експонати, подаровані музею, розповідали студентам видатні випускники: Почесний доктор НТУ «ХПІ», Заслужений працівник вищої школи України, учасник бойових дій Другої світової війни, д. т. н., професор В. Т. Долбня та учасник відбудови університету у післявоєнні роки, д. т. н., професор І. І. Литвиненко, лауреат Ленінської та Державної премій СРСР, Головний конструктор НВО «ХАРТРОН» В. О. Уралов, лауреат Державної премії України, директор Департаменту промисловості ООН у європейських країнах, зав. кафедри турбінобудування, д. т. н., професор А. В. Бойко, лауреат Державної премії України, начальник ХКБМ ім. О. О. Морозова О. І. Веретенніков та інші. Про свої досягнення по закінченні НТУ «ХПІ» розповідали молоді вчені – випускники різних факультетів: к. т. н., доцент А. Б. Григоров, к. т. н., доцент Д. М. Дейнека, лауреат премій Президента України та Кабінету міністрів України для молодих вчених, к. т. н. О. І. Зеленський, лауреат премії Президента України для молодих вчених, к. т. н. А. В. Грабовський та інші.

На знімку: зі спогадами про свого діда – професора Є. Г. Голоскокова – виступає його онука Є. О. Голоскокова, старший викладач кафедри стратегічного управління НТУ «ХПІ».
 

За ініціативи Ради молодих вчених університету 7 вересня 2017 року в НТУ «ХПІ» було відкрито перший в Україні освітній простір Центр «Арсенал Ідей», який став популярним особливо серед школярів та молоді, справжнім майданчиком для пізнання науки, культури, Всесвіту. У вересні 2017 р. в Центрі «Арсенал Ідей» перший космонавт незалежної України, член Наглядової ради НТУ «ХПІ», Герой України Л. К. Каденюк виступив перед студентами-політехніками і презентував свою книгу «Місія – космос»; 14 лютого 2018 р. студенти Харківського технічного училища №6, технікуму імені О. О. Морозова, комп’ютерно-технологічного коледжу поспілкувалися з відомим вченим, випускником ХПІ, зав. кафедри електроапаратів, д. т. н., професором Б. В. Клименком. У рамках проекту «Хай не згасне світло Науки!» в музеї проводилися заходи, присвячені засновнику вітчизняної школи з залізобетону, професору Я. В. Столярову; 150-річчю з дня народження видатного вченого, заслуженого професора П. П. Копняєва; 100-річчю з дня народження відомого вченого-хіміка, д. т. н., професора Є. І. Ведя; 80-річчю з дня народження видатного вченого та Генерального конструктора зі створення двигунів для бронетехніки України, Заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, д. т. н., професора М. К. Рязанцева; пам’яті проректора, професора Ю. Д. Сакари; 85-річчю з дня народження відомого вченого та організатора освіти і науки, лауреата Державної премії України, професора В. В. Бортового; 90-річчю з дня народження відомого вченого в галузі динаміки та міцності машин, Заслуженого працівника вищої школи УРСР, лауреата Державної премії УРСР в галузі науки і техніки, Почесного доктора НТУ «ХПІ», д. т. н., професора Є. Г. Голоскокова та інші.

Галерею видатних випускників НТУ «ХПІ» поповнили ще 7 нових портретів. До 85-річчя Почесного ректора, голови Вченої ради НТУ «ХПІ», члена-кореспондента НАНУ Л. Л. Товажнянського була влаштована ювілейна виставка. За ініціативи музею на обласному радіо було записано цикл програм, присвячених університету. На базі музею був проведений науково-практичний семінар для членів Асоціації працівників музеїв вузів м. Харкова.

Важливе значення у патріотичному вихованні молоді мали зустрічі, присвячені 30-річчю аварії на ЧАЕС, річниці пам’яті Небесної сотні, революції Гідності тощо. Напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги відбулася зустріч студентів з випускниками ХПІ, учасниками бойових дій Другої світової війни: Почесним доктором НТУ «ХПІ», Заслуженим працівником вищої школи України, професором В. Т. Долбнею, професором А. І. Христофоровим та колишнім директором Дослідного заводу НТУ «ХПІ» Є. М. Дегтярьовим. Студенти з Узбекистану дізналися про братню допомогу узбецького народу евакуйованим в Чирчик із Харкова студентам, викладачам хіміко-технологічного інституту та їх сім’ям (див. знімок угорі). Саме під час таких заходів молодь пізнає історію Alma mater безпосередньо у спілкуванні з тими вченими-політехніками, які були учасниками історичних подій в житті університету та країни. Важливою була робота музею над спогадами тринадцяти ветеранів НТУ «ХПІ» – дітей війни, які увійшли до книги «Працівники тилу і діти війни».

Традиції НТУ «ХПІ», закладені попередніми поколіннями, продовжуються.

Напередодні Міжнародного дня музеїв ми щиро вдячні всім, хто допомагав і допомагає музею. Ми відчуваємо підтримку ректорату, профспілкових комітетів, Ради ветеранів, Ради молодих вчених, керівництва навчально-наукових інститутів, факультетів, кафедр, наукової бібліотеки, архіву, прес-служби університету та газети «Політехнік». Миру нам усім, добробуту та подальших успіхів у навчанні і роботі!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет