О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Студенти кафедри електричних машин перемагають на землі і під землею, на морі і в повітрі


[Андрій Маслєнніков]
#9-10 от 22.05.2018

На знімку разом з завідувачем кафедри електричних машин студенти-переможці: перший ряд – М. Арефьєва, С. Ревуженко; другий ряд – В. Пушкарьов, І. Манукалов, Р. Бредун, І. Сергієнко, М. Дзюба, Д. Семенютін; третій ряд – О. Бредун, Є. Коврига, Д. Мариноха, М. Тимін, М. Чорний.

Студенти кафедри «Електричні машини» в березні – квітні цього року традиційно брали участь у II турі Всеукраїнських студентських змагань і у підсумку вибороли значну кількість нагород у олімпіаді та п’ятьох конкурсах наукових робіт. Цим вони перевершили сумарні показники у порівнянні з усіма попередніми роками.

У Всеукраїнський студентській олімпіаді за напрямом «Електромеханіка» для спеціальності «Електричні машини та апарати», яка відбулася у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського (КрНУ), студент групи Е-14б (ЕМБ) Микола Дзюба посів І місце, таке ж місце і у команди кафедри (керівник команди доцент О. Ю. Юр’єва).

Що стосується Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт (КСНР), то кількість місць, де змагалися наші студенти, зросла порівняно з попередніми роками на два, і ось що у нас вийшло.

У КСНР за напрямом «Електричні машини і апарати» у КрНУ було представлено 3 роботи, автори яких посіли високі місця: Руслан Бредун та Євген Коврига (Е-14б (ЕМБ) за спільну роботу отримали І місце; Марія Арефьєва (Е-13ам (ЕМБ) – І місце; Михайло Тимін (Е-15а (ЕМБ) – ІІ місце. Керівник делегації – ст. викладач Л. В. Шилкова.

У КСНР за напрямом «Гірництво» (ДВНЗ «Криворізький національний університет») наші студенти змагались у секції «Гірнича електромеханіка» і теж досягли високих результатів, а саме: Олександр Бредун (Е-14б (ЕМБ) – І місце; Микола Чорний (Е-13бм (ЕМБ) – ІІ місце; Дмитро Мариноха (Е-13бм (ЕМБ) – ІІІ місце. Керівник делегації – доцент А. В. Єгоров.

У КСНР за напрямом «Суднобудування та водний транспорт» (Одеський національний морський університет) за секцією «Суднові електротехніка та системи керування» маємо такі результати: Іван Манукалов (Е-13бм (ЕМБ) – І місце; Владислав Пушкарьов (Е-13бм (ЕМБ) – ІІІ місце. Керівник делегації – професор В. І. Мілих.

У КСНР за напрямом «Електротехніка та електромеханіка» (Дніпровський державний технічний університет, м. Кам’янське) аналогічні підсумки: Світлана Ревуженко (Е-12бм (ЕМБ) – І місце; Денис Семенютін (Е-12бм (ЕМБ) – ІІІ місце. Керівник делегації – професор В. В. Шевченко.

А ще був Міжнародний дистанційний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science 2018» за напрямом «Відновлювані джерела енергії та охорона навколишнього середовища», якій проводила Одеська національна академія харчових технологій. І тут єдиний наш представник Ілля Сергієнко (Е-14а (ЕМБ) посів І місце.

Таким чином, в олімпіаді та КСНР у особистому заліку 13 студентів від третього до шостого курсів з 12 роботами отримали 13 дипломів переможців, у тому числі, І ступеня – 8, ІІ ступеня – 2 і ІІІ ступеня – 3. І перемагали вони, судячи з назв конкурсів, на землі і під землею, на морі та в повітрі (були роботи щодо авіаційних електричних машин).

Широта охоплення різних конкурсів та їх тематичні напрями свідчать про те, що електричні машини потрібні й цікаві усюди! І це підтверджує наш девіз «Електричні машини – генератори та двигуни – це серця та мускули техносфери»!

Наукове керівництво студентів Р. Бредуна, Є. Ковриги, С. Ревуженко та І. Манукалова вів професор В. І. Мілих, студентів О. Бредуна, Д. Семенютіна та І. Сергієнка – професор В. В. Шевченко, М. Дзюби та М. Чорного – доцент О. Ю. Юр’єва; М. Арефьєвої – доцент В. П. Шайда; М. Тиміна – ст. викладач Л. В. Шилкова; В. Пушкарьова – доцент А. В. Єгоров; Д. Маринохи – доцент Л. П. Галайко.

Зараз саме час згадати, що кафедра електричних машин включилась у Всеукраїнські олімпіади та наукові конкурси в 2008 році – тоді наші студенти отримали в них відповідно по одному призовому місцю. І ось пройшло 10 років, і наші активи – особисті перемоги студентів збільшили нагороди до 10 у олімпіадах та до 66 – у КСНР. Постійним «тренером олімпійців» є доцент О. Ю. Юр’єва. Внесок у перемогу студентів-науковців зробила більшість викладачів кафедри, і найбільшою мірою – завідувач кафедри професор В. І. Мілих – на його рахунку організація підготовки 29 переможних наукових робіт студентів.

Отже, поздоровляємо студентів-переможців та їхніх наукових керівників і бажаємо усім подальших досягнень у навчанні та науковій творчості, у теперішній і майбутній професійній діяльності!

Але зазначимо, що у цьому році це ще не межа, тому що у травні наші студенти будуть змагатися у Міжнародному дистанційному КСНР, засновником якого є базовий вищий навчальний заклад – КрНУ імені Михайла Остроградського, а співорганізаторами – 10 університетів Словаччини, Чехії, Бєларусі, Казахстану, Латвії, Литви, Польщі. З восьми конкурсних спеціальностей ми обрали 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».

Безумовно, усі студенти-переможці заслуговують на велику подяку. Та з усіх виділимо Світлану Ревуженко, яка посіла I місце у олімпіаді в 2016 р., а також п’ять разів посіла призові місця у КСНР: у 2015 р. – 3 місце, 2016 р. – 2 місце, у 2017 два рази I місце в різних містах, у 2018 р. – I місце. Зараз її наукова робота направлена на Міжнародний конкурс в КрНУ.

Андрій Маслєнніков, заступник директора з наукової роботи Науково-навчального інституту енергетики, електроніки та електромеханіки, доцент кафедри електричних машин.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет