О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Великий вклад інфізу


[Л. Товажнянський, ректор НТУ “ХПІ”, доктор технічних наук, професор]
#13-14 от 17.05.2005

Наш університет засновано у 1885 році як практичний технологічний інститут з двома відділеннями – механічним і хімічним. Та це був перший технічний ВИЩИЙ навчальний заклад в Україні, тому з перших його кроків в інституті приділялась велика увага фундаментальній підготовці інженерів з математики та механіки, яку викладали вчені світового рівня, такі, як А.М. Ляпунов та В.А. Стеклов.

Розвиток машинобудування, авіації, турбобудування й хімічної промисловості зажадав від нових поколінь інженерів поглиблених знань з фізики та математики. Саме тому в 1930 році в нашому інституті на фізико-механічному факультеті вперше в колишньому Радянському Союзі було розпочато підготовку інженерів нового типу за новою системою освіти – на базі поєднання фундаментальної фізико-математичної підготовки з поглибленим засвоєнням практичних інженерних знань. З кінця п’ятдесятих років до цих двох базових складових освіти інженерно-фізичного факультету (таку назву отримав „фізмех” в післявоєнні роки) додались інформаційні технології. Саме ці три складові інфізівської освіти забезпечують їй пріоритетність і в теперішній час.

На снимке: кафедра динамики и прочности машин. 60-е годы. Среди них профессор Л.И. Штейнвольф (второй в первом ряду, за ним слева направо), профессор С.И. Богомолов, академик А.П. Филиппов, профессор Е.Г. Голоскоков, профессор А.В. Дабагян, профессор А.В. Бурлаков, доцент В.Т. Деревянченко, член-корр. АН А.Н. Подгорный (во втором ряду справа).

Успіхи, досягнуті випускниками та вченими факультету, стали можливими завдяки базовій ідеї, яка зараз входить до основних принципів Болонської декларації європейських університетів, – поєднання навчання та наукових досліджень. Становлення освіти на інженерно-фізичному факультеті відбулося завдяки творчим ідеям та розробкам академіків А.К. Вальтера, Л.Д. Ландау, К.Д. Синельникова, А.П. Філіппова, В.Л. Рвачова, А.М. Підгорного, Ю.М. Мацевитого, професорів І.М. Бабакова, С.І. Богомолова, А.В. Бурлакова, А.В. Дабагяна, Е.Г. Голоскокова та багатьох інших.

За 75-річну історію інженерно-фізичного факультету його випускники з честю впорались із завданнями, покладеними на них суспільством. Їх сумлінна праця при проектуванні та розрахунках міцності турбомашин, конструкцій космічної, авіаційної та військової техніки протягом багатьох років дозволяла створювати найкращі зразки, конкурентоспроможні на світовому ринку. Зміни, що відбуваються в суспільстві сьогодні, ставлять перед колективом факультету нові складні завдання, які потребують реструктуризації наукових досліджень. Сучасні реалії вимагають концентрації уваги колективу на прикладних розробках, що здатні зміцнити економіку України за рахунок втілення фундаментальних наукових досліджень, які традиційно відповідають світовому рівню. Перші успішні кроки в цьому напрямку здійснені факультетом при проектуванні обладнання газоперекачувальних станцій, при створенні нових технологій для магніто-імпульсної обробки деталей, систем управління та навігації, при розробці програмного забезпечення, що демонструє високі потенційні можливості вчених факультету.

Від себе особисто та від 33-тисячного колективу політехніків вітаю вчених і викладачів інженерно-фізичного факультету з ювілеєм і бажаю нових творчих успіхів!

Л. Товажнянський, Заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії України, ректор НТУ “ХПІ”, доктор технічних наук, професор

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет