Відзначаємо День фізтеху

#12-13 от 14.06.2017

Відзначаємо День фізтеху

Фізико-технічний факультет – один із порівняно молодих факультетів університету. Сорок п’ять років тому на основі кафедр, виділених з інженерно-фізичного факультету – фізики металів та напівпровідників, інженерної електрофізики, технічної кріофізики, загальної та експериментальної фізики, був створений фізико-технічний факультет. На новому факультеті були утворені кафедри теоретичної та експериментальної фізики, фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики. Факультет створювався у тісному контакті з Фізико-технічним інститутом низьких температур ім. Б. І. Вєркіна НАН України. Ініціатором заснування був видатний вчений, професор Л. С. Палатник. Першим деканом фізико-технічного факультету став д. фіз.-мат. наук, професор Б. Т. Бойко. Навчання на факультеті сьогодні ведеться за чотирма спеціалізаціями: «Фізика та технології наноматеріалів», «Відновлювані джерела енергії та техніка й електрофізика високих напруг», «Кріогенна та холодильна техніка», «Мікро- та наносистемна техніка для сонячної енергетики». Високий рівень підготовки фахівців на факультеті забезпечують 20 професорів, докторів наук і понад 80 доцентів, кандидатів наук. Фізико-технічний факультет пишається своїми випускниками, серед яких академіки Є. М. Ліфшиць, І. М. Ліфшиць, І. М. Дмитренко та Л. Л. Пастур, лауреати Державних премій В. І. Старцев, А. І. Федоренко, І. І. Папіров, А. П. Любченко, Ю. Ф. Комнік, Е. Я. Рудавський та інші. Кафедри факультету мають стійкі наукові й педагогічні зв’язки з університетами та науково-дослідними центрами США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Росії та інших країн, що дає можливість готувати фахівців на світовому рівні.

18 травня у Палаці студентів НТУ «ХПІ» відбулася урочиста подія, присвячена святкуванню Дня фізико-технічного факультету. Наше життя складається, в основному, з сірих буднів, у той час як Свята дарують нам заряд оптимізму, такого необхідного у повсякденному житті.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет